9/04/2019

Pizza z burakami i cukinią

placek-z-warzywami-widok-z-gory

No to mamy początek września i koniec wakacji dla większości z nas. Pora wrócić do codziennej rutyny i obowiązków. No i także do kuchni 😊. W tym roku lato było upalne i ja osobiście nie lubiłam spędzać zbyt dużo czasu w przysłowiowych garach. Teraz temperatura nieco odpuściła, można więc odpalić piekarniki.
Dziś zapraszam Was na pizzę na domowym cieście, która jeszcze pozostaje w letnich klimatach,  w końcu wrzesień to jeszcze lato. Pizza z burakami i cukinią i dodatkiem mozzarelli jest lekka, łatwa do zrobienia i bardzo apetyczna. Wielbiciele mięsa oczywiście mogą sobie na niej ułożyć kawałek szynki.

Na blogu znajdziecie także inne przepisy na pizzę:





Pizza z cukinią i serem pleśniowym
Czas przygotowania: 180 minut
Proporcje na 2 placki

Składniki na ciasto:
  • 150 g mąki pszennej 650
  • 150 g maki żytniej 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 160 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek EV

Wierzch pizzy:
  • 2 podłużne cukinie
  • 1 różowy burak 
  • sól 
  • 1 kulka mozzarelli
  • oliwa z oliwek EV   
  • listki świeżych ziół
  • płatki chili


 



Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i odstawić na 10 minut. Po czym dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobićaż uzyskamy gładkie i lśniące ciasta. Następnie odstawić przykryte do wyrośnięcia na 60 minut.

W międzyczasie cukinie i buraka kroimy w cienkie plasterki, ja używam do tego mandoliny.
Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Ciasto smarujemy oliwą, układamy na plasterki cukinii i buraka. Wszystko posypujemy solą, płatkami chili i porwaną na kawałki mozzarellą. Placki delikatnie skrapiamy oliwą.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 250 stopni.
Gdy piekarnik się nagrzeje, pizzę wkładamy do środka i  pieczemy 10-12 minut.
Po upieczeniu na wierzchu pizzy układamy świeże listki Waszych ulubionych ziół.





Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz