8/06/2013

Pizza: mozzarella, pomidor, rukola


Dzisiaj kolejna odsłona pizzy w barwach Italii. Tym razem zamiast bazylii są listki rukoli w komplecie z pesto  z rukoli.  Oczywiście można dodać inne pesto, jakie macie akurat pod ręką. Ostatnio posmakowały nam pizze właśnie z pesto, którym smarujemy ciasto, zamiast pomidorów. Aromat ziół i czosnku po wyjęciu pizzy z piekarnika obłędny ! Spróbujcie koniecznie !
Mój wpis umieszczam również na liście "Na zakwasie i na drożdżach", która jest prowadzona przez Wiesię z bloga o bardzo zachęcającej nazwie Zapach chleba !


Pizza: mozzarella, pomidor, rukola

Składniki na 2 placki:
300 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli
80 ml mleka
80 ml cieplej wody
15 g świeżych drożdży
4 łyżki oliwy  z oliwek EV
1 łyżeczka suszonej bazylii

2 kulki mozzarelli
2 spore pomidory
3 spore łyżki pesto z rukoli z bazylią
2 garści rukoli
2 łyżeczki oregano
oliwa  z oliwek EV

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba i ona już resztę robi za mnie :-).
Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć, co trwa około 30-40 minut.
Placki smaruję delikatnie pesto i układam na nich plastry mozzarelli .
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 7-10 minut, po czym na podpieczonym cieście układam plastry pomidorów, posypuję oregano i ponownie wkładam do piekarnika. Piekę kolejne 7-10 minut.
Po wyjęciu pizzy z piekarnika posypuję ją rukolą.




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz