8/05/2013

Domowe lody malinowe


Tego lata maszynka do lodów pracuje u mnie pełną parą. Co i rusz powstają nowe smaki i mam wrażenie, że każdy lepszy od poprzedniego :-)
Dzisiaj mamy lody malinowe. Muszę powiedzieć, że ich smak mnie zaskoczył... nie przypuszczałam, że będą tak pyszne ! No i ten zapach świeżych malin... Poezja :-).

Domowe lody malinowe
Składniki:

Wykonanie:
Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone !

Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
Maliny rozgniatamy widelcem, a następnie przecieramy przez sito, żeby pozbyć się pestek. Mus wkładamy do lodówki.
W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno.
Następnie masę żółtkową, kremówkę i mus malinowy mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę lodową.
Lody kręciłam 60 minut. Następnie mrozimy  w zamrażarce przez kolejne 3 godziny.



Print Friendly and PDF

9 komentarzy:

  1. chętnie bym je dziś zjadła...

    OdpowiedzUsuń
  2. super wygladaja te lody, az sli8nka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ...ja poproszę borówkowe...a zresztą, każde poproszę...!

    OdpowiedzUsuń
  4. a jest opcja żeby zrobić lody bez specjalnej maszynki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest :). Trzeba raz na jakieś 30 minut miksować lody, żeby się nie utworzyły grudki lodu.

      Usuń