2/26/2014

Pizza hawajska


Po internetowej lekturze i wymianie kulinarnych doświadczeń jak się z tą wbrew pozorom delikatną materią obchodzić, dojrzałam do zakupu kamienia do pieczenia. Wahałam się tylko czy kamień na być okrągły  czy prostokątny; cienki czy gruby, z jakiego rodzaju kamienia ma być zrobiony... ? Całe szczęście pomogły mi koleżanki blogerki i nowy nabytek pojawił się w mojej kuchni. Nie było więc innego wyjścia, tylko trzeba było się wziąć za testy :-). Wprawdzie za pierwszym razem miałam małe kłopoty ze zsuwaniem pizzy z drewnianej łopatki, bo podsypałam za mało mąki i ciasto się do niej przykleiło, ale trening czyni mistrza i przy drugim placku poszło mi już zdecydowanie lepiej.
Pizza wyszła doskonała, lekko chrupiąca po bokach, ale niezbyt wysuszona. Teraz przyszła kolej na testowanie kamienia przy pieczeniu chleba.



Pizza hawajska

Składniki na  2 placki:
  • 300 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 ml mleka
  • 80 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek EV
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

Wierzch pizzy:
  • 80 g szynki konserwowej w plasterkach
  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • 80 g startego żółtego twardego sera
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oliwa z oliwek EV


Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-).
Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką. Ciasto smarujemy koncentratem i oliwą, posypujemy żółtym serem. Ananasa i szynkę kroimy w grubą kostkę i układamy na plackach. 
Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, co trwa około 30-40 minut. Gdy ciasto wyrośnie skrapiamy je delikatnie oliwą i posypujemy oregano.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładając do niego uprzednio kamień do pieczenia.
Gdy piekarnik z kamieniem się nagrzeje, pizzę delikatnie zsuwamy z łopatki na rozgrzany kamień i  pieczemy 10-12 minut.



Print Friendly and PDF

1 komentarz: