Pizza z cukinią i serem pleśniowym

upieczony-placek-z--cukinia

Mamy w końcu chwilę odpoczynku od upałów! Bardzo mnie to cieszy, bo możemy odpalić nasze piekarniki. Od jakiegoś czasu chodziła za mną pizza, ale szczere powiedziawszy przy temperaturach, które panowały w naszych domach, pieczenie pizzy byłoby istnym szaleństwem. Dziś za oknem bardzo przyjemny chłodek, więc możemy się wziąć za zagniatanie ciasta na pizzę. Będzie to pizza z cukinią i serem pleśniowym, taka typowo letnia i lekka.
Zapraszam 😍.

Na blogu znajdziecie także inne przepisy na pizzę:



Pizza z cukinią i serem pleśniowym
Czas przygotowania: 180 minut
Proporcje na 2 placki

Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 160 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek EV
Wierzch pizzy:
  • 2 małe podłużne cukinie
  • 1/2 cebuli
  • 2 plastry sera pleśniowego
  • sól
  • płatki chili
  • oliwa z oliwek EV   
  • listki świeżych ziół



Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i odstawić na 10 minut. Po czym dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobić i odstawić przykryte do wyrośnięcia na 60 minut.
W międzyczasie cukinię kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka, a ser pleśniowy kruszymy.
Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie okrągłe placki, które przekładamy później na wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Ciasto smarujemy oliwą, układamy na plasterki cukinii i piórka cebuli. Wszystko posypujemy solą, płatkami chili i pokruszonym serem. Placki delikatnie skrapiamy oliwą.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Gdy piekarnik się nagrzeje, pizzę wkładamy do środka i  pieczemy 10-12 minut.
Po upieczeniu na wierzchu pizzy układamy świeże listki Waszych ulubionych ziół.








Komentarze

Prześlij komentarz