4/24/2014

Mini pizze na zaczynie poolish


 Dzisiaj przepis na pizzę, ale w troszkę innym wydaniu niż do tej pory, czyli pizza na zaczynie drożdżowym. Jest to metoda czasochłonna i wymaga uprzedniego wyliczenia kiedy chcemy jeść pizzę, ale myślę, że gra jest warta świeczki. Ciasto jest doskonałe, najlepsze jakie robiłam do tej pory. Przepis pochodzi z fantastycznego bloga Bea w kuchni i jak pisze Bea, przygotowanie takiej pizzy wymaga tylko odpowiedniego rozplanowania i już :). 
Serdecznie zachęcam, a  zobaczycie, że innego ciasta już nie będziecie robić !




Mini pizze na zaczynie poolish

Składniki na 3 sztuki
Zaczyn:
125 g mąki pszennej chlebowej
125 ml ciepłej wody
mała kuleczka świeżych drożdży lub szczypta instant

Ciasto właściwe:
200 g zaczynu
200 g mąki pszennej chlebowej
1/2 łyżeczki soli
80 - 100 ml wody
mała kuleczka świeżych drożdży lub szczypta instant
1 łyżka oliwy z oliwek EV

Dodatkowo:
kilka pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki
sos pomidorowy 
2 kulki mozzarelli
suszone oregano
świeża bazylia
oliwy z oliwek EV


Wykonanie:
Składniki zaczynu mieszamy misce, przykrywamy i odstawiamy do fermentacji na 12 (maksymalnie 16 ) godzin w ciepłe miejsce.
Następnie mąkę mieszamy z solą. Zaczyn mieszamy z wodą, dodajemy mąkę i drożdże i wyrabiamy ciasto, dodając oliwę. Najpierw wyrabiamy na pierwszym biegu przez 3 - 4 minuty, a później przez kolejne  6 - 7 minut na wyższym biegu. Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoja objętość. Ciasto wyjmujemy na omączony blat, formujemy z niego kulę, umieszczamy w szczelnym naczyniu i wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia ciasto wyjmujemy z lodówki na 1- 2 godziny przed planowanym pieczeniem. Kulę rozpłaszczamy na omączonym blacie  i dzielimy na 3 części. Rozciągamy placki dłońmi do żądanej wielkości i  przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką. 
Następnie ciasto malujemy sosem, układamy pozostałe składniki, posypujemy oregano, delikatnie spryskujemy oliwą i odstawiamy na 15 - 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, z uprzednio włożonym do niego kamieniem.. Gdy piekarnik z kamieniem się nagrzeje, pizzę delikatnie zsuwamy z łopatki na rozgrzany kamień i  pieczemy 10-12 minut. Po upieczeniu dekorujemy świeżą bazylią.



Print Friendly and PDF

6 komentarzy:

  1. Wspaniała pizza. Zapraszam do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, już zaakceptowałam. Może jeszcze coś dodasz :P

      Usuń
    2. Niestety nic więcej z pieczarką nie mam :)

      Usuń
  2. Bardzo fajny przepis ;) tylko mam pytanie, czy zaczyn ma wyrastać w przykrytej szczelnie czy odkrytej misce? bo ostatnio jak przygotowałam zaczyn poolish do chleba to po godzinie tak wyrósł, że wykipiał z miski XD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli miska była za mała :D. Miska powinna być zakryta, żeby drożdże dobrze pracowały, a zaczyn nie obsechł.

      Usuń