3/26/2020

Kokosowa gryczanka z owocami i orzechami

miska-platkow-z-mlekiem-i-owocami


Nic tak nam nie poprawi humoru, jak dobrze zaczęty dzień. A dobrze zaczęty dzień, to taki, który będzie zwieńczony pysznym zdrowym i pożywnym śniadaniem. Dziś mam dla Was taki właśnie przepis, który tym razem jest w 100% wegański. Do jego przygotowania wykorzystałam domowe "mleko" roślinne, ale Wy oczywiście możecie użyć tego sklepowego. Do tego Wasze ulubione owoce - ja przy okazji czyszczę lodówkę i do mojej gryczanki dodałam zamrożone latem owoce.

Kulinarne inspiracje

Na blogu znajdziecie też inne inspiracje na zdrowe śniadania:
Kokosowa gryczanka  z owocami i orzechami 

Kokosowa gryczanka  z owocami i orzechami

Czas przygotowania: 30 minut

Proporcje dla 1 osoby
Składniki:
  • 1 szklanka "mleka" kokosowego
  • 5 łyżek płatków gryczanych
  • 1 łyżeczka miodu
  • mrożony agrest
  • mrożona czerwona porzeczka 
  • kostki świeżego ananasa
  • plasterki khaki
  • orzechy pekan
  • czarny sezam


Wykonanie:

Do garnuszka wlewamy "mleko" i wsypujemy płatki. Podgrzewamy na małym ogniu, aż do zagotowania. Odstawiamy  na chwilę do przestudzenia. Dodajemy miód i mieszamy. Gryczankę przekładamy do miski, ozdabiamy owocami i orzechami, posypujemy sezamem.






Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz