Jesienne śniadanie - płatki żytnie z jogurtem i owocami

jogurt-owoce-widok-z-gory


Jesień to pora roku, kiedy w mojej kuchni pojawiają się sycące i rozgrzewające śniadania. Z reguły są to dania przygotowane na bazie produktów zbożowych, czyli różnego rodzaju płatków lub przygotowanych przeze mnie granoli czy musli. Do tego naturalny jogurt lub mleko, świeże owoce, garść orzechów albo ziaren i pyszne i zdrowe śniadanko gotowe. Zarówno do zjedzenia w domu, jak i do zabrania do lunchboxu do szkoły czy pracy.

Więcej śniadaniowych inspiracji znajdziecie tutaj:




A przy okazji podrzucam Wam link do sklepu, gdzie znalazłam tę piękna miskę, w której podałam moje jesienne śniadanie. Pytaliście o nią na Instagramie. To wyszukiwarka Favi.pl, gdzie oczywiście oprócz naczyń kuchennym znajdziecie milion innych pięknych przedmiotów do domu.



Jesienne śniadanie - płatki żytnie z jogurtem i owocami
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:
  • 5 łyżek płatków żytnich
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 śliwki pokrojone na kawałki
  • garść malin
  • 1/2 gruszki pokrojona w plasterki
  • kilka winogron
  • kilka orzechów pekan
  • płatki kokosowe do posypania
  • miód do posłodzenia 

Wykonanie:
Płatki wsypujemy do garnka o grubym dnie, wlewamy wodę, dodajemy cynamon i gotujemy na małym ogniu, aż cała woda się wchłonie. Ugotowane płatki przekładamy do miski, polewamy jogurtem, układamy owoce i orzechy, posypujemy kokosem.
Możemy jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Komentarze