10/13/2015

Domowa dyniowa granola (musli)


Uwielbiam domowe musli, czyli pyszne płatki śniadaniowe, bo możemy je skomponować według własnego gustu i dodawać sezonowe produkty.
Dziś do mojej kolekcji granol dołącza kolejna, tym razem będzie to dyniowa granola przygotowana na bazie pure z upieczonej dyni. Nadała ona płatkom pięknego pomarańczowo-złocistego koloru.
Na blogu znajdziecie także
granolę pięć zbóż
granolę kokosową
pomarańczowe musli z żurawiną
domowe musli z bakaliami
granolę kokosowo-rabarbarową


Domowa dyniowa granola (musli) 
Czas przygotowania: 70 minut 

Składniki:
  • 200 g płatków owsianych
  • 200 g płatków jęczmiennych
  • 200 g płatków żytnich
  • 50 g otrębów pszennych
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 3/4 szklanki pure z  pieczonej dyni
  • 50 g  siemienia lnianego
  • 1 łyżka domowej esencji waniliowej
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 30 g płatków migdałowych

Wykonanie:
W dużej misce mieszamy suche składniki, oprócz bakalii, w drugiej mieszamy wszystkie płynne składniki. Następnie płynne składniki przekładamy do miski z płatkami i wszystko dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni. Dwie blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nie granolę, równomiernie ją rozprowadzając. Granolę pieczemy około 60 minut, raz na jakiś czas ją mieszając, aby się równomiernie podpiekła. Gdy musli będzie gotowe dodajemy do niego żurawinę i migdały, mieszamy i przekładamy do suchego pojemnika, szczelnie zamykamy.



Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. uwielbiam taką granolę domową, a już szczególnie w jesiennym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszna, a dzięki dyni nabrała pięknego koloru :-).

      Usuń
  2. Mmm, muszę taką zrobić, koniecznie! :)

    OdpowiedzUsuń