Domowa granola kokosowa


Od zawsze wiadomo, że śniadanie to nasz najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ma być pożywne, smaczne i pełnowartościowe. Powinno także dostarczyć nam dużo energii. Doskonałym pomysłem na śniadanie jest granola z jogurtem. Nabiał zawiera wapń, białko i witaminę A i D, natomiast produkty zbożowe dostarczą nam błonnik, węglowodany, białko i witaminy z grupy B. 
Dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na domową granolę z dodatkiem wiórków kokosowych. Do granoli wykorzystałam 4 rodzaje zbóż: owies, jęczmień, żyto i pszenicę. Oprócz płatków dodałam też otręby i zarodki zbóż firmy Sante, która  w swej ofercie posiada, miedzy innymi, mnóstwo zdrowych produktów zbożowych. Cały asortyment, który ma w sprzedaży firma  Sante znajdziecie tutaj.


Nabiał dostarczy ci wapnia, białka oraz witamin A i D; może to być np. szklanka półtłustego mleka, kawałek żółtego albo białego sera, kubek naturalnego jogurtu. Nie zapomnij o produkcie zbożowym zawierającym błonnik, witaminy z grupy B, białko i węglowodany;

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/zdrowe-sniadanie-na-dobry-start_35644.html
Nabiał dostarczy ci wapnia, białka oraz witamin A i D; może to być np. szklanka półtłustego mleka, kawałek żółtego albo białego sera, kubek naturalnego jogurtu. Nie zapomnij o produkcie zbożowym zawierającym błonnik, witaminy z grupy B, białko i węglowodany; zjedz kromkę ciemnego lub pełnoziarnistego pieczywa, miseczkę płatków kukurydzianych lub muesli.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/zdrowe-sniadanie-na-dobry-start_35644.html
Nabiał dostarczy ci wapnia, białka oraz witamin A i D; może to być np. szklanka półtłustego mleka, kawałek żółtego albo białego sera, kubek naturalnego jogurtu. Nie zapomnij o produkcie zbożowym zawierającym błonnik, witaminy z grupy B, białko i węglowodany;

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/zdrowe-sniadanie-na-dobry-start_35644.html




Domowa granola kokosowa

Czas przygotowania: 70 minut

Składniki: 
  • 170 g płatków żytnich
  • 170 g płatków pszennych
  • 170 g płatków owsianych
  • 170 g płatków jęczmiennych
  • 4 łyżki zarodków pszennych Sante
  • 4 łyżki otrębów owsianych Sante
  • 4 łyżki otrębów pszennych Sante
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 70 g sezamu
  • 70 g ziaren słonecznika
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2/3 szklanki skondensowanego mleka słodzonego
  • 40 g suszonej żurawiny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cynamonu


Wykonanie:
Mleko skondensowane lekko podgrzewamy, aby było rzadkie.
Do dużej miski wsypujemy wszystkie płatki, otręby, zarodki, wiórki i ziarna sezamu i słonecznika. Dodajemy sól, cynamon, wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy mleko i olej, jeszcze raz mieszamy. Wysypujemy na 2 blaszki do pieczenia wyłożone papierem.
Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni i pieczemy przez 60 minut, raz na jakiś czas mieszamy, żeby płatki się nie przypaliły. Po wyjęciu z piekarnika do granoli dodajemy żurawinę i mieszamy.
Gdy płatki wystygną przesypujemy je do szklanego suchego słoika.



Komentarze

Prześlij komentarz