4/29/2013

Granola, czyli domowe musli



Najważniejsze to dobrze zacząć dzień ! A nic nie smakuje lepiej niż własnoręcznie przygotowana granola., którą dodamy do jogurtu lub mleka. Mój przepis to kompilacja różnych internetowych przepisów, a także aktualna zawartość mojej szafki kuchennej :-). Nie musicie się kurczowo trzymać przepisu, jeśli nie macie jakiegoś składnika, dodajcie coś innego.

Granola, czyli domowe musli

Składniki:
450 g mieszanki płatków zbóż (owsiane, górskie, jęczmienne, żytnie, pszenne)
50 g otrębów pszennych
50 g brązowego cukru
2 jabłka
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
Po 50 g:
ziaren słonecznika
orzechów ziemnych
wiórków kokosowych
płatków migdałowych
rodzynek
suszonych moreli
suszonych brzoskwiń
suszonej żurawiny
suszonych fig


Wykonanie:
Do miski wrzucamy płatki, otręby, wszystkie przyprawy i olej. Z jabłka wykrwawamy gniazdko i razem ze skórką blendujemy, dodajemy do płatków. Dorzucamy resztę składników oprócz bakalii.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, 2 blachy wykładamy papierem i smarujemy olejem. zawartość miski wykładamy na blachę, wyrównujemy i podpiekamy w piekarniku, mieszając co 10 minut, aby granola równomiernie się suszyła. Trzymamy ją w piekarniku 45-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika dodajemy wszystkie bakalie i dokładnie mieszamy.
Po wystudzeniu granolę przechowujemy szczelnie zamknięta w szklanym pojemniku.


Print Friendly and PDF

8 komentarzy:

  1. Domowa granola - coś wspaniałego

    OdpowiedzUsuń
  2. tak, tak! Domowa granola to coś meeega:) Najlepsze śniadania są właśnie takie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I fajne jest o, że możemy kombinować według własnego gustu :-)

      Usuń
  3. Zapraszam do zabawy-nominacja do liebster award: http://izielonomi.blogspot.de/2013/04/liebster-award-nominacja-dziekuje.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Extra:) sama też zamierzam zrobić domowe muesli:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Granola znika w tempie błyskawicznym ;-)

    OdpowiedzUsuń