9/15/2013

Pieczona dynia

pieczona-dynia-w-plastrach

Sezon dyniowy w pełni ! Co roku pojawiają się nowe odmiany dyni, na straganach aż mieni sie od jesiennych kolorów ! Odmianę z wyspy Hokkaido, Uchiki Kuri na pewno wszyscy smakosze dyni znają, dzisiaj obok niej pojawia się nowa odmiana tego warzywa: Futsu Black. Ta odmiana, tak jak  i Hokkaido nadaje się do jedzenia ze skórką.
Pieczona dynia wspaniale smakuje na ciepło, taka wyciągnięta prosto z piekarnika, ale jest też doskonałą bazą do innych dań, tak wytrawnych jak i słodkich. Z upieczonej dyni możemy również zrobić pure, a następnie je zamrozić.
Na blogu jest już przepis na zupę krem z pieczonej dyni.

Pieczona dynia
Składniki: 
  • 2 dynie Hokkaido
  • 2 dynie Futsu Black
  • oliwa z oliwek EV
  • sól
  • kumin
  • chili
  • czosnek
Wykonanie w dwóch wersjach:
Jako baza do dań wytrawnych
Dynie kroimy na plastry o szerokości mniej więcej 2 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie smarujemy je delikatnie oliwą i posypujemy przyprawami.
Pieczemy  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
 Jako baza do dań słodkich
Dynie kroimy na plastry o szerokości mniej więcej 2 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie smarujemy je oliwą.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.




Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Jak to dobrze, że gospodarstwo Państwa Majlertów mam pod ręką - taka pieczona dynia może konkurować z niejednym daniem!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się cieszę, bo też mieszkam niedaleko :)

      Usuń