Sezon dyniowy w pełni ! Co roku pojawiają się nowe odmiany dyni, na straganach aż mieni sie od jesiennych kolorów ! Odmianę z wyspy Hokkaido, Uchiki Kuri na pewno wszyscy smakosze dyni znają, dzisiaj obok niej pojawia się nowa odmiana tego warzywa: Futsu Black. Ta odmiana, tak jak i Hokkaido nadaje się do jedzenia ze skórką.
Pieczona dynia wspaniale smakuje na ciepło, taka wyciągnięta prosto z piekarnika, ale jest też doskonałą bazą do innych dań, tak wytrawnych jak i słodkich. Z upieczonej dyni możemy również zrobić pure, a następnie je zamrozić.
Na blogu jest już przepis na zupę krem z pieczonej dyni.
Na blogu jest już przepis na zupę krem z pieczonej dyni.
Pieczona dynia
Składniki:
- 2 dynie Hokkaido
- 2 dynie Futsu Black
- oliwa z oliwek EV
- sól
- kumin
- chili
- czosnek
Wykonanie w dwóch wersjach:
Jako baza do dań wytrawnych
Dynie kroimy na plastry o szerokości mniej więcej 2 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie smarujemy je delikatnie oliwą i posypujemy przyprawami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Jako baza do dań słodkich
Dynie kroimy na plastry o szerokości mniej więcej 2 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie smarujemy je oliwą.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.


Jak to dobrze, że gospodarstwo Państwa Majlertów mam pod ręką - taka pieczona dynia może konkurować z niejednym daniem!!
OdpowiedzUsuńJa też się cieszę, bo też mieszkam niedaleko :)
Usuń