Puszyste placki z jabłkami


Polska złota jesień to najlepszy czas na nasze pyszne polskie jabłka. Dziś zapraszam Was na puszyste placki z jabłkami. Czy Wam też kojarzą się z  dzieciństwem ? Moja babcia zawsze posypywała je obficie cukrem pudrem. Do zrobienia placków dodałam wody gazowanej zrobionej w ekspresie Sodastream. Dzięki dodatkowi wody gazowanej placki są bardziej puszyste i delikatne.




 Puszyste placki z jabłkami
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 1/3 szklanki gazowanej wody (użyłam ekspresu Sodastream)
  • 2 duże jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Wykonanie:
Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier, przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dolewamy gazowaną wodę i przy pomocy miksera wyrabiamy gładkie ciasto. Powinno ono być gęste. 
Jabłka obieramy ze skórki i wykrawamy gniazdo nasienne. Robię to przy użyciu specjalnego okrągłego nożyka przeznaczonego do tego celu. Wtedy jabłka nie musimy kroić na pół i wyjdą nam ładne okrągłe paserki. Obrane jabłko kroimy w plasterki i wkładamy do ciasta.
Na patelni rozgrzewamy olej i układamy plastry jabłka obtoczone w gęstym cieście. Smażymy z obydwu stron, aż do uzyskania złocistego koloru. Po usmażeniu placki układamy na talerzu na papierowym ręczniku kuchennym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Placki podajemy od razu posypując je cukrem pudrem. Choć są też równie smaczne na zimno.


Jak pisałam powyżej w przepisie, do placków użyłam wody gazowanej przygotowanej w specjalnym ekspresie, który możemy ustawić na naszym kuchennym blacie. SodaStream to estetyczny, niewielki i prosty w obsłudze ekspres do napojów gazowanych, pozwalający na szybkie przygotowanie pełnego bąbelków napoju. Po prostu wkładamy do niego butelkę, wkręcamy ją, przyciskamy kilkukrotnie przycisk uwalniający bąbelki i gotowe. Co ważne sami możemy regulować jak mocno gazowana ma być nasza woda. Ekspres działa bez zasilania, nie potrzebujemy kontaktu elektrycznego ani baterii.


Każdy ekspres SodaStream wyposażony jest w specjalnie zaprojektowaną, bezpieczną butelkę karbonizującą, która może być użytkowana przez 3 lata. Za jej sprawą, oszczędzamy do 2 tys. plastikowych butelek i aluminiowych puszek rocznie. Użytkowanie ekspresu do napojów gazowanych daje nam realne korzyści, przekładające się zarówno na ochronę środowiska ( nie wyrzucamy do śmieci plastikowych butelek), jak i zaplanowanie oszczędności. A także unikamy dźwigania zgrzewek wody ze sklepu.  SodaStream wyposażony jest również w wymienny nabój z lekkiego aluminium, zawierający CO2. Jest to serce urządzenia, dzięki któremu powstają bąbelki. Dzięki niemu możemy przygotować 60-80 litrów napoju gazowanego.

Komentarze