1/28/2014

Granola, pomarańczowe musli z żurawiną


Zdrowe śniadanie to ważna dawka energii na cały dzień. Zamiast jeść gotowe musli czy płatki śniadaniowe zróbmy sobie sami coś smacznego, odżywczego i w pełni wartościowego. Granola to mieszanka płatków różnych rodzajów zbóż, wzbogacona bakaliami i suszonymi owocami. To dokonały dodatek do naturalnego jogurtu lub mleka, i na przykład razem z  pokrojonym bananem zapewni nam porządną porcję energii na poranny rozruch organizmu.
Tym razem, ponieważ jesteśmy w pełni sezonu na cytrusy postanowiłam do mojej granoli wykorzystać pomarańcze, ale nie tylko te świeże, dorzuciłam do niej również te przetworzone.
Zachęcam również do spróbowania granoli kokosowo-rabarbarowej lub granoli pełnej bakalii.




Granola, pomarańczowe musli z żurawiną

Składniki:

  • 150 g płatków żytnich
  • 150 g płatków pszennych
  • 150 g płatków jęczmiennych
  • 150 g płatków owsianych
  • 1 - 2 pomarańcze
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 50 g trzcinowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g otrębów pszennych lub żytnich
  • 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:
Pomarańcze myjemy, obieramy ze skórki, miąższ kroimy na cząstki, blendujemy i wkładamy do miski..
Do miski z pomarańczą dorzucamy wszystkie składniki oprócz rodzynek, żurawiny i kandyzowanej skórki. Dokładnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni, granolę układamy na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy około 60 minut, pamiętając o tym, żeby raz na 15 minut delikatnie ją zamieszać, żeby się nie przypaliła.
Po upływie 60 minut granolę wyjmujemy z piekarnika, dodajemy do niej bakalie i mieszamy. Pozwalamy jej ostygnąć, a następnie wkładamy do suchego słoika i przechowujemy szczelnie zamkniętą.



Print Friendly and PDF

3 komentarze: