10/22/2019

Krem z pieczonej dyni i marchewki

pomaranczowy-krem-z-dyni

Dyniowe szaleństwo wciąż trwa! Jesień to taki czas, kiedy to warzywo smakuje najlepiej. W sklepach, na bazarach i targach kuszą nas przepiękne dynie w różnych kształtach, rozmiarach, kolorach i odmianach. Jednak ja zdecydowanie pałam miłością pierwszą i niewinną do mojej ukochanej Hokkaido. Jest pyszna po upieczeniu, ma piękny kolor i wspaniały smak. Po zmiksowaniu powstaje  z niej gęsta i aksamitna zupa. dziś zapraszam Was na krem z dyni i marchewki z dodatkiem cebuli i mleczka kokosowego. Wszystkie warzywa najpierw upiekłam, zupa wyszła obłędna!

Na blogu znajdziecie także przepisy na inne pyszne jesienne zupy krem:







Krem z pieczonej dyni i marchewki
Czas przygotowywania: 40 minut
Składniki:
  • 100 g marchewki
  • 500 g pieczonej dyni
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • ok. szklanki bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • chili w proszku
  • uprażone pestki dyni 
  • opcjonalnie 2-3 łyżki gęstej śmietany



Wykonanie:
Dynie pieczemy zgodnie z podlinkowanym powyżej przepisem, z tym, że dorzucamy do niej także obrane i przekrojone na pół cebulę i marchewkę. 
Gdy warzywa będą już upieczone przekładamy je do blendera. Wlewamy mleczko i wrzucamy obrane i posiekane czosnek oraz imbir. Wszystko dokładnie blendujemy wlewając stopniowo bulion. Jego ilość jest zależna od tego jak gęsty lubicie krem z dyni. W razie potrzeby jego ilość można zwiększyć. Na koniec zupę doprawiamy i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Zupę podajemy posypaną pestkami dyni i ozdobiona kleksem ze śmietany.





Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz