2/11/2016

Aksamitny krem z selera


Na niedzielny walentynkowy obiad polecam Wam pyszną i delikatną zupę. Oto aksamitny krem z selera, który na pewno zachwyci Waszą drugą połówkę.
Do jej przygotowania użyłam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest bardzo ważnym składnikiem naszej codziennej diety. 



Aksamitny krem z selera 
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 800 g selera
  • 2 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 listki laurowe
  • 1200 ml bulionu
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 100 g szynki wieprzowej
  • 100 g śmietany 18%
  • olej rzepakowy
  • sól
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy ją na patelnię, dodajemy .listki i tymianek. Cebulę smażymy, aż będzie zeszklona. Przekładamy ją do garnka, wlewamy bulion. Seler obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy na patelnię i delikatnie przesmażamy, wkładamy do garnka z bulionem. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, wlewamy wino. Wszystko doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy na mniejszym ogniu, aż warzywa będą miękkie,
W międzyczasie szynkę kroimy w paski i przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Z zupy wyjmujemy listki, warzywa miksujemy, dodajemy śmietanę i sól, mieszamy.
Zupę podajemy posypaną tymiankiem i szynką. 




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz