3/30/2016

Zupa krem z pasternakiem

zupa-na-niebieskim-talerzu

Figa z makiem z pasternakiem... pamiętacie to powiedzenie ? Jako dziecko zawsze się zastanawiałam co to jest ten pasternak ? Okazuje się, że to bardzo pyszne warzywo należące do gatunku selerowatych. Pasternak jest bardzo podobny do pietruszki. Od niedawna wraca do kulinarnych łask, ponieważ przez wiele lat przebywał w zapomnieniu. W dawnej Polsce jadano go bardzo często, dziś znowu pojawia się na naszych stołach. Jeśli jeszcze go nie jedliście, koniecznie wypróbujcie pasternak.


Zupa krem z pasternakiem
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
  • 3 korzenie pasternaku
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1,2 litra wody
  • 3 udka z kurczaka
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól
  • pieprz
  • kiełki do przybrania
Wykonanie:
Mięso płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 20 minut. Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Gotujemy na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.  Udka wyjmujemy, a zupę dokładnie blendujemy. Jajka kroimy na pół. Zupę wlewamy na talerz, wkładamy przekrojone jajko, ozdabiamy kiełkami.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz