10/13/2016

Jesienne śniadanie ze śliwkami


Dziś Kulinarne przygody Gatity zapraszają Was  na pyszne i zdrowe jesienne śniadanie z rozgrzewającą owsianką z  w roli głównej. A do owsianki dodałam aromatyczne upieczone węgierki. Teraz w październiku są najlepsze. Do tego odrobina włoskich orzechów, korzenne przyprawy i energia na cały dzień zapewniona. Miłego dnia !


Jesienne śniadanie
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
  • 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych Lestello
  • 500 ml mleka 
  • szczypta soli
  • garść orzechów włoskich
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • odrobina masła
  • szklanka upieczonych śliwek
  • miód do osłodzenia

Wykonanie:
Do garnuszka, najlepiej z grubym dnem, wlewamy mleko, dodajemy płatki, cynamon, kardamon i sól, odstawiamy na 5 minut do namoczenia. Gotujemy, aż mleko zacznie wrzeć. Wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy płatki aż będą miękkie, pilnując, aby się nie przypaliły, do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodajemy masło i mieszamy.
Upieczone śliwki dodajemy do owsianki, ewentualnie dosładzamy miodem, posypujemy posiekanymi orzechami i mieszamy. Od razu podajemy.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Owsiankę ze śliwkami uwielbiam! Szkoda że sezon na nie praktycznie dobiegł końca :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze są, więc trzeba korzystać :-). Też kocham śliwki !

      Usuń