Szynka z indyka z szynkowara
Szynka z indyka z szynkowara, to kolejna propozycja na domową wędlinę. Nie raz już pisałam na moim blogu o wyższości domowej wędliny nad tą zakupioną w sklepie. Hasło wiem co jem w tym przypadku ma bardzo duże znaczenie. Bez zbędnych wstępów zapraszam więc Was na kolejną porcję doskonałej domowej wędliny, tym razem w wydaniu drobiowym. Ta szynka z indyka jest banalnie prosta do przygotowania. I bardzo smaczna.
Do przygotowania szynki użyłam szynkowara o pojemności 900 g. W sprzedaży są dostępne też inne pojemności, ich wybór zależy od tego jak duża jest Twoja rodzina. Warto też kupić sobie szynkowar z termometrem, wtedy dużo łatwej jest kontrolować temperaturę wewnątrz mięsa.
Więcej przepisów na wędliny z szynkowara
Na blogu znajdziesz także inne przepisy na domowe wędliny z szynkowara:
- Szynka z indyka z szynkowara z morelami i pistacjami
- Szynka wieprzowa z szynkowara
- Ziołowa szynka z szynkowara
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Proporcje na szynkowar o pojemności 900 g
Czas przygotowania: 120 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 600 g piersi z indyka
- 12 g soli lub peklosoli
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1/3 szklanki zimnej wody
Wykonanie
-
Mięso pokrój w sporą kostkę, każdy kawałek lekko rozbij tłuczkiem.
- Do wody dodaj peklosól lub sól, cukier, pieprz i żelatynę.
- Odstaw na 10 minut, po tym czasie wymieszaj.
- Następnie włóż mięso do miski malaksera, wlej wodę z przyprawami i mieszaj przy pomocy haka. Jeśli nie masz malaksera, mięso wymieszaj ręką.
- Gdy mięso będzie kleiste wypełnij nim woreczek i włóż go do szynkowara.
- Woreczek dokładnie zawiń i zamknij szynkowar dociskając sprężynę.
- Urządzenie włóż do lodówki na 18 do 24 godzin.
- Po tym czasie szynkowar włóż do większego garnka i zalej go wodą centymetr poniżej rantu urządzenia.
- Szynkę parz w temperaturze 82 stopni Celsjusza przez godzinę i 15 minut.
- Mięso wewnątrz powinno mieć 72 -73 stopni Celsjusza.
- Następnie szynkowar wyjmij i wystudź.
- Gdy będzie zimny wstaw go na 5 godzin lub na całą noc do lodówki.
- Zdejmij sprężynę i wyjmij szynkę.
Weszłam na Twojego bloga żeby podglądnąć jaki jest czas parzenia indyka. UwielbiAm domowe wyroby.
OdpowiedzUsuńJaga, miło Cię gościć w moich progach ! Zapraszam częściej :-).
UsuńJa też tu trafiłam i jestem z tego baaaaaardzo zadowolona . Czy u Pani można zamówić Subskrypcję ?
OdpowiedzUsuńPani Krystyno, bardzo mi miło, proszę się rozgościć :).
UsuńSubskrypcji jeszcze nie mam, ale pracuję nad tym, penie wkrótce się pojawi.
Subskrypcja jest dostępna po prawej stronie pod archiwum bloga.
UsuńMożna czymś zastąpic żelatynę ?
OdpowiedzUsuńRobilam ale nie wyszła mi taka jak na zdjęciu, inna wyszła ale nie zmienia to faktu, że jest przepyszna 😍 tylko galaretka za słona wyszła 😞 ale i tak ściągłam ją 😊
OdpowiedzUsuńWygląd nie jest ważny, grunt, że smakowała :). Następnym razem można trochę zmniejszyć ilość soli.
UsuńRobiłam tą szynkę, co prawda nie wyszła mi taka jak na zdjęciu ale sama w sobie jest przepyszna 😍 tylko galaretka wyszła za słona i musialam ją ściągnąć bo nie lubie słonych 🤣
OdpowiedzUsuń