Szynka z indyka z szynkowara


plasterki drobiowej szynki na drewnianej desce
Szynka z indyka z szynkowara

 

Szynka z indyka z szynkowara, to kolejna propozycja na domową wędlinę. Nie raz już pisałam na moim blogu o wyższości domowej wędliny nad tą zakupioną  w sklepie. Hasło wiem co jem  w tym przypadku ma bardzo duże znaczenie. Bez zbędnych wstępów zapraszam więc Was na kolejną porcję doskonałej domowej wędliny, tym razem w wydaniu drobiowym.  Ta szynka z indyka jest banalnie prosta do przygotowania. I bardzo smaczna.

Do przygotowania szynki użyłam szynkowara o pojemności 900 g. W sprzedaży są dostępne też inne pojemności, ich wybór zależy od tego jak duża jest Twoja rodzina. Warto też kupić sobie szynkowar z termometrem, wtedy dużo łatwej jest kontrolować temperaturę wewnątrz mięsa.


Więcej przepisów na wędliny z szynkowara

Na blogu znajdziesz także inne przepisy na domowe wędliny z szynkowara:

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.

 
 
drobiowa szynka na drewnianej desce


Szynka z indyka z szynkowara
Proporcje na szynkowar o pojemności 900 g

Czas przygotowania:  120 minut + czas oczekiwania

Składniki:

  • 600 g piersi z indyka
  • 12 g soli lub peklosoli
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka grubo zmielonego  pieprzu
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody

  

Wykonanie

  • Mięso pokrój w sporą kostkę, każdy kawałek lekko rozbij tłuczkiem. 
  • Do wody dodaj peklosól lub sól, cukier, pieprz i żelatynę. 
  • Odstaw na 10 minut, po tym czasie wymieszaj.
  • Następnie włóż mięso do miski malaksera, wlej wodę z przyprawami i mieszaj przy pomocy haka. Jeśli nie masz malaksera, mięso wymieszaj ręką. 
  • Gdy mięso będzie kleiste wypełnij nim woreczek  i włóż go do szynkowara. 
  • Woreczek dokładnie zawiń i zamknij szynkowar dociskając sprężynę. 
  • Urządzenie włóż do lodówki na 18 do 24 godzin.
  • Po tym czasie szynkowar włóż do większego garnka i zalej go wodą centymetr poniżej rantu urządzenia.
  • Szynkę parz w temperaturze 82 stopni Celsjusza przez godzinę i 15 minut. 
  • Mięso wewnątrz powinno mieć 72 -73 stopni Celsjusza.
  • Następnie szynkowar wyjmij i wystudź. 
  • Gdy będzie zimny wstaw go na 5 godzin lub na całą noc do lodówki.
  • Zdejmij sprężynę i wyjmij szynkę.


Komentarze

  1. Weszłam na Twojego bloga żeby podglądnąć jaki jest czas parzenia indyka. UwielbiAm domowe wyroby.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaga, miło Cię gościć w moich progach ! Zapraszam częściej :-).

      Usuń
  2. Ja też tu trafiłam i jestem z tego baaaaaardzo zadowolona . Czy u Pani można zamówić Subskrypcję ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Krystyno, bardzo mi miło, proszę się rozgościć :).
      Subskrypcji jeszcze nie mam, ale pracuję nad tym, penie wkrótce się pojawi.

      Usuń
    2. Subskrypcja jest dostępna po prawej stronie pod archiwum bloga.

      Usuń
  3. Można czymś zastąpic żelatynę ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Robilam ale nie wyszła mi taka jak na zdjęciu, inna wyszła ale nie zmienia to faktu, że jest przepyszna 😍 tylko galaretka za słona wyszła 😞 ale i tak ściągłam ją 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląd nie jest ważny, grunt, że smakowała :). Następnym razem można trochę zmniejszyć ilość soli.

      Usuń
  5. Robiłam tą szynkę, co prawda nie wyszła mi taka jak na zdjęciu ale sama w sobie jest przepyszna 😍 tylko galaretka wyszła za słona i musialam ją ściągnąć bo nie lubie słonych 🤣

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz