10/04/2017

Owsianka z masłem orzechowym

mleczna-zupa-z-malinami

Nie będę Wam kolejny raz pisać o tym jak ważne w naszym codziennym żywieniu jest śniadanie 😊, bo piszę o tym chyba zawsze przy okazji postów z przepisami na śniadanie właśnie. Zamiast tego napiszę może, że owsianka to moja ulubiona i jedyna zupa mleczna, którą jadałam z apetytem w dzieciństwie. A tak przy okazji, to kto tak jak ja przeżywał koszmary jedzenia codziennie zup mlecznych ? 😁
Na blogu pojawiło się już kilka przepisów na owsianki, dziś na blogu pojawia się owsianka z masłem orzechowym, przepis, który podpowiedziała mi moja koleżanka też blogerka, czyli Brenia z Kuchni Breni. Bardzo lubię masło orzechowe, wiec pomysł ten wydał mi się bardzo smakowity.
Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu !
Owsianki na blogu:



Owsianka  z masłem orzechowym
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
  • 3/4 szklanki płatków owsianych zwykłych 
  • 1,5 szklanki mleka 
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • miód do smaku
  • garść malin
  • garść borówek amerykańskich
Wykonanie:
Do garnuszka, najlepiej z grubym dnem, wlewamy mleko, dodajemy płatki i odstawiamy na 30 minut. Następnie gotujemy, aż mleko zacznie wrzeć. Wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy płatki przez około 15 minut, pilnując, aby się nie przypaliły, do uzyskania pożądanej konsystencjiDodajemy masło orzechowe i mieszamy. Opcjonalnie dodajemy miód. Owsiankę przekładamy do miseczki, układamy na niej owoce. Od razu podajemy.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Jejku nie lubię owsianki, ale w takim wykonaniu mogłaby mine przekonać - tak myślę :D

    OdpowiedzUsuń