3/23/2020

Kopytka z burakami

rozowe-kluski-na-bialym-talerzu

Kocham kluchy 😍. Każde! Czy to zwykły makaron, czy to kopyta czy też leniwe. I na słodko i na wytrawnie. Mogłabym je jeść na okrągło, tylko wtedy nie wiem co na to powiedziałaby moja waga ? 😃
Tym razem zapraszam Was na  kopytka z burakami. To klasyczne kopytka do których dodałam po prostu buraki. Ich smak zmienił się bardzo delikatnie, natomiast uzyskały one dzięki temu przepiękny kolor. Możemy je podać tradycyjnie z gulaszem, a także z sosem serowym lub po prostu przesmażyć z czosnkiem na oliwie, a potem posypać tartym parmezanem. Będzie pysznie!

Kulinarne inspiracje


Na blogu znajdziecie także inne pomysły na kopytka:




Kopytka z burakami

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g ugotowanych lub upieczonych buraków 
  • 1 jajko
  • ok 150-180 g mąki pszennej
  • sól do smaku


Wykonanie:

Warzywa ścieramy na drobnej tarce lub mielimy w maszynce. Umieszczamy w misce wraz z pozostałymi składkami. Zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na kopytka. Gdyby było za rzadkie, dodajemy jeszcze odrobinę mąki.
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i dzielimy na kawałki, podsypujemy mąką i z każdego kawałka formujemy wałeczek, który następnie kroimy na kawałki o szerokości ok 3 cm.
W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Wrzucamy kopytka i od momentu wypłynięcia klusek, gotujemy przez 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzu.




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza