Zielone gnocchi

Zielone gnocchi

Postanowiłam troszkę odmienić nasze tradycyjne kopytka i dziś zachęcam Was do przygotowania włoskich kluseczek gnocchi z dodatkiem natki, czyli na zielono. Doskonale smakują po prostu posypane świeżo startym parmezanem i skropione oliwą z oliwek. Ja dodaję do nich pesto z rukoli, ale doskonały też będzie każdy inny prosty sos. Tutaj mała ściągawka:




Zielone gnocchi

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
  • 500 g ugotowanych starych ziemniaków
  • ok. 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • szczypta sól

Wykonanie:
Gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Natkę siekamy.
W dużym garnku gotujemy wodę  z dodatkiem łyżeczki soli. 
Na blat lub stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, jajko, natkę i sól. Szybko zagniatamy lekko lepiące się ciasto. W razie potrzeby w trakcie zagniatania podsypujemy mąką. 
Z ciasta odkrawamy kawałek, formujemy z niego cienki wałeczek o średnicy około 2 cm, następnie kroimy go na 2 cm kawałki. Na każdej kluseczce widelcem delikatnie  odciskamy wzorek.
Od razu wrzucamy na wrzątek i gotujemy do momentu, aż gnocchi wypłyną. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Komentarze

Prześlij komentarz