Gnocchi z pesto z rukoli



Wielokrotnie już pisałam, że naszym domu uwielbiamy różnego rodzaju kluski i makarony. Dzisiaj zapraszam na klasyczne włoskie kopytka, czyli gnocchi. Podałam je z pesto z rukoli, do tego odrobina koniecznie startego na świeżo parmezanu lub innego tego typu sera. Niego w gębie :-).

  Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:

Konkurs Cook'd



Gnocchi z pesto z rukoli

Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
  • 500 g ugotowanych starych ziemniaków
  • ok. 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 4 łyżki pesto z rukoli
  • świeżo stary parmezan

Wykonanie:
Gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Natkę siekamy.
W dużym garnku gotujemy wodę  z dodatkiem łyżeczki soli. 
Na blat lub stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, jajko i sól. Szybko zagniatamy lekko lepiące się ciasto. W razie potrzeby w trakcie zagniatania podsypujemy mąką. 
Z ciasta odkrawamy kawałek, formujemy z niego cienki wałeczek o średnicy około 2 cm, następnie kroimy go na 2 cm kawałki. Formujemy kluseczki i na każdej widelcem delikatnie odciskamy wzorek.
Od razu wrzucamy na wrzątek i gotujemy do momentu, aż gnocchi wypłyną. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Gorące kluseczki przekładamy do miski, dodajemy pesto i mieszamy. Posypujemy startym parmezanem i od razu podajemy.

Komentarze