Potrawka z indyka z marchewką i groszkiem

kawalki-miesa-w-sosie-z marchewka
Potrawka z indyka z marchewką i groszkiem

Potrawka z indyka z marchewka i groszkiem, to smak mojego dzieciństwa, choć wtedy robiło się ją raczej z  kurczakiem, a zamiast mrożonego groszku czasami dodawało się tego z puszki. Dziś takiego konserwowego groszku bym do niej nie dodała, bo jakoś nie za bardzo mi pasuje, zdecydowanie wolę ten mrożony. Ma piękny kolor i zupełnie inny smak. 
Do potrawki idealnie pasuje ryż lub któraś z kasz, ale z ziemniaczanym puree też będzie pysznie. No i obowiązkowo kiszony ogóreczek i pyszny obiad gotowy!

Kulinarne inspiracje


Na blogu znajdziecie też inne pyszne dania z drobiem  w roli głównej:


Potrawka z indyka z marchewką i groszkiem

Potrawka z indyka z marchewka i groszkiem

Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
  • 1 pierś z indyka (około 800 g)
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka 
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 100 g śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz 
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • olej do smażenia
  • posiekana natka pietruszki



Wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy w rondlu na rozgrzanym tłuszczu, aż się przyrumieni. Dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażymy razem przez 5 minut. Zalewamy wodą (około pół litra), dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i dusimy przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mrożony groszek.
Mąkę mieszamy z 2 łyżkami zimnej wody i śmietaną, tak, aby nie było grudek. Hartujemy 3 łyżkami sosu z potrawki, a następnie wlewamy do mięsa. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zacznie bulgotać. Potrawkę przyprawiamy, a przed podaniem posypujemy siekaną natką.
 




Komentarze