11/03/2016

Pieczona kaczka z kaszą gryczaną i jabłkami


Pieczona kaczka z jabłkami to jedno z tradycyjnych dań kuchni staropolskiej.  Będzie idealne na elegancki świąteczny jesienny lub zimowy obiad. Kaczkę możemy też nadziać farszem przygotowanym z kaszy, jabłka i żurawiny. Wtedy będziemy mieć kompletne danie, wystarczy dodać tylko jakąś jarzynkę, nas przykład czerwoną kapustę na ciepło i gotowe. Na blogu znajdziecie też przepis na czerninę, czyli czarną polewkę.


Pieczona kaczka z kaszą gryczana
Czas przygotowania: 120 minut + marynowanie
Składniki:
  • oczyszczona kaczka o wadze 2200 g
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 duże kwaśne jabłka
  • 1 duża cebula
  • 70 g suszonej żurawiny
  • masło 
  • czerwona słodka papryka
  • czerwona ostra papryka
  • majeranek
  • pieprz
  • sól



Wykonanie:
Szyję odcinamy, ugotujemy na niej zupę. Kaczkę wkładamy do garnka i zalewamy solanką przygotowaną z 2 litrów wody i 2 łyżek soli. Mięso powinno być całkowicie zakryte wodą. Garnek wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie kaczkę wyjmujemy z solanki i nacieramy ją solą, pieprzem i paprykami. Natomiast środek nacieramy majerankiem i solą. Drób owijamy folią i wkładamy na 6-8 godzin do lodówki.
Kaszę gotujemy na sypko z  dodatkiem łyżeczki masła i soli. 
Cebulę i jabłka obieramy, cebulę kroimy drobną, a jabłka w grubą kostkę. Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę, a następnie dodajemy jabłka i żurawinę. Wszystko dusimy razem, aż jabłka zmiękną. Dodajemy ugotowaną kaszę, dokładnie mieszamy i przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia. 
Kaczkę nadziewamy farszem i spinam wykałaczkami. Ja piekłam kaczkę w garnku rzymskim, więc przez 30 minut moczyłam go w zimnej wodzie. Jeśli będziecie piec mięso w naczyniu żaroodpornym, wkładamy je do nagrzanego piekarnika.
Kaczkę wkładamy do garnka, przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika. Pieczemy przez 45 minut  w temperaturze 200 stopni, a potem zmniejsza,my do 170 i pieczemy kolejne 60 minut, pamiętając, aby co jakiś czas polewać kaczkę powstałym sosem. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy mięso przez 20 minut, aż się ładnie przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy kaczkę na 10 minut, aby mięso odpoczęło.
Inspiracja tutaj.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz