1/17/2016

Czerwona kapusta na ciepło


Czerwona kapusta na ciepło to jeden z klasycznych dodatków warzywnych do obiadu. Kiedyś mówiło się na taki dodatek jarzynka. Dziś taki zwrot jest coraz rzadziej używany, ale chyba wszyscy wiemy o co chodzi.  Swoim składem przypomina nieco modrą kapustę, z tym, że tam dodaje się też podsmażony boczek.


Czerwona kapusta na ciepło
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • sól
  • pieprz
  • ocet balsamiczny
  • masło klarowane do smażenia

Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka o grubym dnie, zalewamy 1/3 szklanki wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Ja lubię jak kapusta jest lekko jędrna.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, szklimy na rozgrzanym maśle na patelni, dodajemy do kapusty. Jabłko obieramy i ścieramy na grubej tarce jarzynowej, również dodajemy do kapusty. Wszystko mieszamy, dodajemy przyprawy i przez chwilę dusimy razem.  


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz