4/24/2016

Udka z kurczaka pieczone w garnku rzymskim


Wszystkie dania, a szczególnie te mięsne, przygotowane w tym glinianym naczyniu są niezwykle wilgotne i aromatyczne. Dziś zapraszam Was na bardzo prosty przepis na obiad jednogarnkowy. czyli udka z kurczaka pieczone  w garnku rzymskim. Nie wymaga on wiele pracy, a efekt końcowy jest pyszny. Pamiętajcie tylko, że garnek rzymski wkładamy do zimnego piekarnika !


Udka z kurczaka pieczone  w garnku rzymskim
Czas przygotowania: 140 minut
Składniki:
  • 8 udek
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 6 ziemniaków
  • papryka
  • sól cytrynowa
  • pieprz

Wykonanie:
Mięso dokładnie oprószamy przyprawami i odstawiamy na 60 minut.
Garnek wraz z przykrywką namaczamy w  zimnej wodzie.
Warzywa obieramy, marchewkę kroimy w grube plastry, cebule w ósemki. Ziemniaki na ćwiartki, lub jeśli są małe na pół. Garnek wyjmujemy z wody, układamy w nim mięso i warzywa, które posypujemy przyprawami. Garnek przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy przez godzinę, od momentu osiągnięcia tej temperatury.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Ależ pyszności :) Mam ogromną ochotę na taki garnek....
    Buziaki Agatko <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, garnek jest super, można też piec w nim chleb :).
      Buziaki !

      Usuń