Sałatka z ciecierzycy z mozzarellą


Szybka i prosta sałatka na mały głód w ciągu dnia ? Proszę bardzo, oto sałatka z  ciecierzycy z mozzarellą  z nutką czosnku. Jest sycąca i zdrowa. Można przygotować ją w większej ilości i przechować w lodówce, ale wtedy pamiętajmy, żeby pomidory dodać do niej tuż przed podaniem.


Sałatka z  ciecierzycy z mozzarellą
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 opakowanie małych kulek mozzarelli
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • olej rzepakowy 
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Czosnek obieramy i ucieramy w moździerzu z natką i solą, dolewamy olej i sok z cytryny, dodajemy pieprz, dokładnie mieszamy.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pomidora kroimy w kostkę. Do miski wkładamy cieciorkę, pokrojone na pół kulki mozzarelli i pomidory, polewamy sosem i mieszamy.

Komentarze

Prześlij komentarz