10/25/2017

Pierś z kaczki w winie i żurawinie

pokrojone-mieso-na-talerzu

Pierś z kaczki w winie i żurawinie - prawda, że brzmi pysznie ! Muszę Wam przyznać, że to najlepsza kaczka jaką jadłam do tej pory. Dusiłam ją w żeliwnym garnku w wytrawnym czerwonym winie i z żurawinami przez trzy godziny. Jest bardzo aromatyczna, miękka i delikatna. Możemy ją podać z puree z ziemniaków lub z ugotowanym ryżem. 
Jeśli Wasze piersi będą bardzo tłuste nie musicie dodawać do duszenia całego tłuszczu, który się wytopi. Resztę przelejcie do słoiczka i przechowujcie w lodówce. Będzie doskonałym dodatkiem do smażenia innych mięsnych dań.




Pierś z kaczki w winie i żurawinie
Czas przygotowania: 3,5 godziny
Składniki:
  • 4 piersi z kaczki ze skórą
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki żurawiny
  • 1/2 szklani czerwonego wytrawnego wina
  • Opcjonalnie 2 łyżki gęstej śmietany


Wykonanie:

Skórkę na każdej piersi nacinamy w kratkę. Nacieramy je solą i pieprzem. Smażymy najpierw od strony skóry na rozgrzanej suchej patelni, potem z drugiej strony. Pierś ze skórą jest tłusta, w ten sposób pozyskamy sporo tłuszczu, w którym później będzie się dusiła kaczka.

Do żeliwnego garnka wkładamy piersi, wlewamy cały tłuszcz z patelni, dodajemy żurawinę i czerwone wino. Garnek dokładnie przykrywamy.  Kaczkę dusimy na bardzo małym ogniu przez 3 godziny. Na koniec możemy dodać do niej nieco śmietany dla smaku.



Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Często przyżądzam kacze piersi, po prostu je uwielbiam! Nigdy ich jednak nie dusiłam, lubię różowe mięso. Za to sos na czerwonym winie z żurawinami to doskonały pomysł ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, taki sosik idealnie się z nimi komponuje :).

      Usuń
  2. Chętnie wypróbuję przepis, bo wydał mi się najnormalniejszy ze wszystkich, które czytałam. Nie lubię różowego mięsa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę ! Kaczka w takim wydaniu jest idealna, soczysta i miękka.
      Mam nadzieję, że będzie smakowała :).

      Usuń