12/01/2016

Kurczak (marynowany w solance) pieczony w garnku rzymskim

kurczak-garnku-glinianym

Pieczony kurczak - wydawałoby się, że to takie proste i oczywiste: kurczaka przyprawiamy, pieczemy w piekarniku i gotowe. Ale oczywiście są różne niuanse, które sprawią, że nasz kurczak będzie delikatny, kruchy i soczysty. I o tym właśnie będzie dzisiejszy wpis, oto  kurczak pieczony (marynowany w solance) w garnku rzymskim. Jeśli do tej pory nie robiliście kurczaka, który  uprzednio moczył się w solance, to koniecznie  go w ten sposób przygotujcie. Zobaczycie jaka jest różnicą. Oczywiście najlepiej, żeby był to kurczak z wolnego wybiegu czy zagrodowy, kupowany z zaufanego źródła. A do niego borówka lub żurawina ! Obiecuję, że będzie pysznie 😋.


Kurczak (marynowany w solance) pieczony w garnku rzymskim
Czas przygotowania: 2 godziny + 12 godzin moczenia
Składniki:
  • 1 duży kurczak z wolnego wybiegu
  • 60 g soli kamiennej
Przyprawy (proporcje wg gustu):
  • czerwona papryka słodka
  • czerwona papryka ostra
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pieprz ziołowy
  • czosnek granulowany
  • kurkuma

Wykonanie:
Sól rozpuszczamy w ok. litrze wody. Możemy ją podgrzać, żeby sól się szybciej rozpuściła. Kurczaka wkładamy do zimnej solanki, dociskamy talerzem, tak, aby kurczak był przykryty płynem. Moczymy go przez 12 godzin.
Garnek rzymski moczymy przez 30 minut w zimnej wodzie.
Po tym czasie kurczaka wyjmujemy z solanki, osuszamy. Przyprawy mieszamy w miseczce i dokładnie nacieramy nimi kurczaka. Kurczaka wkładamy do garnka, przykrywamy i umieszczamy w zimnym piekarniku. Ustawiamy temperaturę na 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 1,5 godziny. Następnie zdejmujemy pokrywkę i rumienimy mięso przez 15 minut.
Garnek wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, aby mięso odpoczęło.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz