7/22/2016

Udźce z kurczaka w dymnym sosie


Dziś zapraszam Was na kurczaka w troszkę innym wydaniu niż zwykle. Mianowicie będzie to podwędzany kurczak, ale bez potrzeby posiadania wędzarni. Fajne, prawda ? A wszystko to za sprawą naturalnego dymu wędzarniczego w płynie. Bez konserwantów, bez chemii, bez dodatków "E" w roli głównej, ponieważ został on produkowany w kontrolowanym procesie pyrolizy, czyli suchej destylacji. Następnie został skondensowany w płynnej postaci. W składnikach znajdziecie tylko wodę i aromat dymu  z orzesznika.
Muszę przyznać, że kurczak wyszedł bardzo delikatny i aromatyczny. Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Oczywiście  z tradycyjnego wędzenia nie zrezygnuję, bo uwielbiam ten rytuał, ale na pewno będę wykorzystywała dym w płynie do różnych potraw.
Naturalny dym wędzarniczy w płynie oraz olej o dymnym aromacie kupicie w sklepie Dobra kiełbasa.



Udźce z kurczaka  w dymnym sosie
Czas przygotowania: 60 minut + marynowanie
Składniki
Marynata:




Wykonanie:
W garnku mieszamy składniki marynaty. Wkładamy do niej mięso na 12 godzin. Przechowujemy w zimnym miejscu.
Po upływie 12 godzin mięso wyjmujemy, osuszamy papierem. Udźce oprószamy przyprawami i układamy w żaroodpornym naczyniu, Cebule obieramy i kroimy w grube piórka, układamy na mięsie i skrapiamy dymnym olejem. 
Mięso przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni rzez 50 minut. Na 15 minut przed końcem zdejmujemy folię, aby mięso się ładnie przyrumieniło.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz