11/02/2018

Kaczka pieczona z jabłkami

cala-kaczka-na-talerzu-widok-z-gory

Polacy kochają drób! Jemy go bardzo dużo, ponieważ jest łatwo dostępny, daje nam mnóstwo możliwości kulinarnych no i oczywiście jest bardzo smaczny i prosty do przyrządzenia. Najczęściej wybieramy kurczaki, ale lubimy też indyka i kaczkę, choć tę ostatnią traktujemy nieco po macoszemu, a to duży błąd. Dlatego dziś zapraszam na parę słów o tym dlaczego warto jeść kaczkę i jakie wartości odżywcze skrywa jej mięso.

Na blogu znajdziecie też inne przepisy na kaczkę:




Dlaczego warto jeść kacze mięso?
Jeden z mitów mówi, że mięso kacze jest bardzo tłuste i w związku z tym szkodliwe dla naszego organizmu. Faktycznie mięso kaczki ma więcej kalorii, niż to z kurczaka czy indyka. 100 g zawiera ok. 308 kcal. Najchudsza jest oczywiście pierś – ta bez skóry to ok. 140 kcal, ze skórą – ok. 200 kcal. Natomiast mimo, że jest kaloryczne, warto je jeść, ponieważ jest źródłem wielu składników odżywczych.
W mięsie kaczym znajduje się sporo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają one pozytywny wpływ na układ krwionośny. Posiada ono też dobry NNKT. Znaczy to, że zawiera duże ilości jednonasyconych kwasów tłuszczowych, odpornych na obróbkę termiczną i mających właściwości przeciwzakrzepowe. Ten rodzaj kwasów tłuszczowych korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i przeciwdziała zawałom serca, miażdżycy oraz udarom mózgu.
Mięso kaczki zawiera spore ilości witamin, w tym tych z grupy B, witaminy A i E. Jest ono bogate również w mikro- i makroelementy: żelazo, fosfor, magnez, potas i sód. Znajdziemy w nim także spore ilości białka i żelaza.
Kaczka w kuchni daje nam wiele możliwości, choć trzeba pamiętać, że jest mięsem, które wymaga specjalnego przygotowania, między innymi dłuższego marynowania w solance, aby mięso skruszało. Przygotowuje się je w podobny sposób, jak to robimy z dziczyzną. Kaczy drób można piec, smażyć, gotować i dusić. Przepyszna jest krótko smażona wraz ze skórą kacza pierś. Do wykwintnych dań należy kaczka w galarecie i galantyna z jej mięsa, natomiast pieczona jest jednak jednym z popularniejszych dań serwowanych w najlepszych polskich restauracjach i oczywiście w naszych domach.
Pieczoną kaczkę możemy przygotować na kilka sposobów.  Najczęściej pieczemy ją nafaszerowaną jabłkami lub jabłkami z kaszą gryczaną. Pyszna też jest z dodatkiem wątróbki. Popularny również jest przepis na kaczkę w pomarańczach czy po pekińsku.
Pieczona kaczka z jabłkami, to jedno z tradycyjnych dań kuchni staropolskiej. Będzie idealne na elegancki świąteczny jesienny stół, lub na zimowy obiad. Kaczkę możemy też nadziać farszem przygotowanym z kaszy, jabłka i żurawiny. Wtedy będziemy mieć kompletne danie, wystarczy dodać tylko jakąś jarzynkę i pyszny obiad gotowy.

------------------------------------------------------------------------
Pieczona kaczka z jabłkami
Czas przygotowania: 120 minut + marynowanie
Składniki:
  • oczyszczona kaczka o wadze 2200 g
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 duże kwaśne jabłka
  • majeranek
  • pieprz
  • sól


Wykonanie:
Szyję odcinamy, ugotujemy na niej zupę. Kaczkę wkładamy do garnka i zalewamy solanką przygotowaną z 2 litrów wody i 2 łyżek soli. Mięso powinno być całkowicie zakryte wodą. Garnek wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie kaczkę wyjmujemy z solanki i nacieramy ją w środku na zewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Drób owijamy folią i wkładamy na 6-8 godzin do lodówki.
Jabłka dokładnie myjemy, kroimy na ósemki, wycinamy gniazdka nasienne. Nadziewamy nimi ciasno kaczkę, a potem zamykamy kaczkę spinając skórę wykałaczkami.
Kaczkę wkładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy masło przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200° Celsjusza. Pieczemy przez 45 minut  w temperaturze 200°, a potem zmniejszamy do 170° i pieczemy kolejne 60 minut, pamiętając, aby często polewać kaczkę powstałym w trakcie pieczeni sosem. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy mięso przez 20 minut, aż się ładnie przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy kaczkę na 15 minut, aby mięso odpoczęło. Kroimy na porcje.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz