Makaronowa sałatka z wakame

zielone-glony-marchewka-i-makaron


Dziś ostatni dzień Karnawału, czyli koniec kulinarnego szaleństwa i powrót na właściwe tory w naszym menu. Oczywiście z  tymi właściwymi torami, to żart, ale im bliżej wiosny, tym człowiek bardziej tęskni za lekkim jedzeniem. Z tego powodu, jak co roku, na blogu pojawi się teraz sporo lżejszych propozycji i pomysłów.
Makaronowa sałatka  z wakame to właśnie jedna z nich. Pyszna, zdrowia, kolorowa i oczywiście bardzo smaczna. I szybka do przygotowania. We wpisie poczytacie także o glonach wakame i z czym to się je?

Kulinarne inspiracje

Na blogu znajdziecie inne przepisy z wykorzystaniem glonów wakame:


Makaronowa sałatka  z wakame

Glony wakame - co to jest?


Wakame to popularny i chętnie spożywany składnik kuchni azjatyckiej.
Glony wakame to odmiana wodorostów należąca do grupy brunatnic. Rosną w  wodzie na głębokości około 6 metrów. To cenne źródło wielu witamin (A, C, E, K)  składników mineralnych (wapń, żelazo, jod, magnez, mangan i kwas foliowy). 
Charakteryzują się lekko słodkawym smakiem. Są bardzo popularne  w Japonii, a od niedawna  pojawiają się także na naszych stołach. Wakame są małokaloryczne (45 kcal w 100 g),  a także posiadają niska zawartość węglowodanów i tłuszczów, przez co są pomocne przy odchudzaniu. Istotną role odgrywa tu też fukoksantyna. To brązowy barwnik, który hamuje akumulację tłuszczów w komórkach i stymuluje ich utlenianie.
Wodorosty można kupić w formie suszonej lub w solance. Ta druga forma jest zdecydowanie wygodniejsza, ponieważ wystarczy tylko odcedzić płyn i glony są gotowe do jedzenia. Natomiast suszone wodorosty trzeba najpierw namoczyć w zimniej wodzie. Warto pamiętać, że glony bardzo mocno zwiększają swoją objętość, nawet 10-krotnie.
Wakame będą idealnym składnikiem różnego rodzaju sałatek, dań z makaronem sojowym lub ryżowym czy też zup.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Makaronowa sałatka wakame

Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanego cienkiego makronu ryżowego
  • 1,5 szklanki glonów wakame z solanki
  • 3 namoczone grzybki mun
  • 1,5 łyżeczki prażonego sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 zielony ogórek
  • 1 marchewka 

Wykonanie:
Wakame odcedzamy z solanki, kroimy je w cienkie paski. Ogórek kroimy w paseczki, a marchewkę we wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Grzybki kroimy w cieniutkie paseczki. W szklance mieszamy wszystkie płynne składniki i cukier. Warzywa, glony, grzyby i sezam wrzucamy do miski, dodajemy sos i wszystko dokładnie mieszamy.


 


Komentarze