11/20/2019

Orientalna sałatka z pieczoną dynią i jarmużem

kolorowe-warzywa-w-misce

Ostatnimi czas moje kulinarne upodobania coraz częściej podążają w stronę orientalnych smaków. Przestały już one być dla nas mało dostępne, w sklepach jest coraz więcej produktów, które umożliwiają nam przygotowanie wschodnich potraw. Jak grzyby po deszczu wyrastają też tajskie, wietnamskie czy koreańskie restauracje, w których możemy spróbować oryginalnych dań pochodzących z tamtych regionów, a  potem we własnej kuchni spróbować się z nimi zmierzyć. 
Dziś zapraszam Was na pyszne i bardzo kolorowe danie. Orientalna sałatka z pieczoną dynią i jarmużem cieszy nie tylko oko, ale także nasze podniebienie. Pyszna i na zimno i na ciepło.
A przy okazji poczytacie też o najważniejszym kuchennym gadżecie, czyli o nożu.
Serdecznie zapraszam!




Nóż kuchenny - nasz pomocnik w kuchni

Ten kto gotuje na co dzień i ten kto gotuje od święta zgodzi się ze mną w tym temacie bez dwóch zdań. Natomiast ten, kto kocha gotować i spędza na tej czynności sporo czasu doda jeszcze, że dobry nóż,  to nasz najważniejszy kuchenny pomocnik, bo tylko taki zdecydowanie ułatwia nam prace w kuchni.
Noże ze stali nierdzewnej niemieckiej firmy Carl Schmidt Sohn zostały zaprojektowane tak, aby zapewnić wysoką wydajność cięcia i najlepszą funkcjonalność. To bezkompromisowa ostrość i przepiękny design oparte na wieloletnim doświadczeniu. Możecie je kupić, jako pojedyncze sztuki lub też w komplecie. Ich ergonomicznie zaprojektowane uchwyty gwarantują bezpieczny i niezwykle wygodny chwyt.

Noże SHIKOKU Carl Schmidt Sohn to kolekcja noży niezwykle mocnych, stylowych i bardzo skutecznych, dostępnych w przepięknie zaprojektowanym stabilnym drewnianym bloku. To noże o niesamowitym wyglądzie i pięknej prezencji. Idealnie leżą w  dłoni. Shikoku to zdecydowanie doskonałe połączenie funkcji i designu nawiązującego do stylu kuchni japońskiej. Zestaw noży Shikoku Carl Schmidt Sohn został wykonany z wysokiej jakości twardej stali nierdzewnej. W połączeniu ze żłobieniami Granton na jego powierzchni, zapobiegającymi przyklejaniu się do niego krojonych produktów oraz z niezwykle wygodną, antypoślizgową czarną rękojeścią wykonaną z materiału syntetycznego, tworzy bardzo sprawne i mocne narzędzie. 
Zestaw noży Shikoku świetnie sprawdzi się przy krojeniu, oczyszczaniu, siekaniu, porcjowaniu, a także szatkowaniu czy zgniataniu.   
Znajdziecie w nim:
  • nóż do warzyw i owoców, długość 10 cm
  • uniwersalny nóż, długość 13 cm
  • nóż szefa kuchni, długość 20 cm
  • nóż do pieczywa, długość 20 cm
  • nóż do mięsa, długość 20 cm

 Co wyróżnia noże Shikoku?
  • Ostrze wykute z wysokiej jakości stali nierdzewnej 5Cr15Mov (Chrom –Molibden – Wanad), dzięki temu nóż pozostaje ostry przez długi czas, odporny na korozję i jest bardzo wytrzymały
  • Żłobienia Granton na powierzchni ostrza zapobiegają przyklejaniu się krojonych produktów do noża
  • Ergonomiczna, miękka w dotyku i antypoślizgowa rękojeść zapewniająca większą kontrolę i bezpieczny chwyt bez przedwczesnego zmęczenia
  • Wykończenie rękojeści stalą nierdzewną zapewnia doskonałą równowagę noża
  • Specjalnie wyprofilowane ostrze chroni palce przed ześlizgnięciem się pod nóż
  • Drewniany blok chroni ostrze noży przed stępieniem i uszkodzeniem podczas ich przechowywania

Komplet ten stanowi idealny punkt wyjścia do przygotowania wszystkich potraw. To zdecydowanie obowiązkowy zestaw każdego domorosłego kucharza.
Noże przetestowałam na różnych produktach, wszystko zostało pięknie pokrojone i dopiero teraz zdałam sobie sprawę, jak tępe i nieporęczne noże miałam do tej pory 😀. Tych nowych nikomu za nic już nie oddam.
Więcej produktów tej marki,  a także mnóstwo innych kuchennych gadżetów znajdziecie w sklepie -  Cookin.pl.





Orientalna sałatka z pieczoną dynią i jarmużem
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:
  • 2 garści jarmużu
  • 1 szklanka upieczonej dyni pokorniej w kostkę
  • 2 garści kiełków sojowych
  • 2 garści groszku cukrowego
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1 mała marchewka pokrojona w słupki
  • 2 łyżki wodorostów wakame
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  •  1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 łyżka pokrojonego grubego szczypiorku

Dressing:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • sól
  • pieprz
  • odrobina chili


Wykonanie:
Składniki sosu mieszamy w szklance.
Jarmuż kroimy na mniejsze kawałki. Kiełki, jarmuż i groszek przelewamy wrzątkiem, a  następnie przelewamy zimną wodą. Odstawiamy do obcieknięcia. Cebulę roimy w piórka.
W szerokiej misce układamy po kolei jarmuż, marchewkę, groszek, kiełki, wakame i dynię. Posypujemy cebulą, szczypiorem i sezamem, a na koniec polewamy dressingiem.
Sałatkę możemy również podać na ciepło. Należy wtedy przesmażyć wszystkie składniki na patelni na niewielkiej ilości oleju, a na koniec dodać dressing i dokładnie wymieszać.





Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz