Ostatnimi czas moje kulinarne upodobania coraz częściej podążają w stronę orientalnych smaków. Przestały już one być dla nas mało dostępne, w sklepach jest coraz więcej produktów, które umożliwiają nam przygotowanie wschodnich potraw. Jak grzyby po deszczu wyrastają też tajskie, wietnamskie czy koreańskie restauracje, w których możemy spróbować oryginalnych dań pochodzących z tamtych regionów, a potem we własnej kuchni spróbować się z nimi zmierzyć.
Dziś zapraszam Was na pyszne i bardzo kolorowe danie. Orientalna sałatka z pieczoną dynią i jarmużem cieszy nie tylko oko, ale także nasze podniebienie. Pyszna i na zimno i na ciepło.
A przy okazji poczytacie też o najważniejszym kuchennym gadżecie, czyli o nożu.
Serdecznie zapraszam!
Serdecznie zapraszam!
Nóż kuchenny - nasz pomocnik w kuchni
Ten kto gotuje na co dzień i ten kto gotuje od święta zgodzi się ze mną w tym temacie bez dwóch zdań. Natomiast ten, kto kocha gotować i spędza na tej czynności sporo czasu doda jeszcze, że dobry nóż, to nasz najważniejszy kuchenny pomocnik, bo tylko taki zdecydowanie ułatwia nam prace w kuchni.
Noże ze stali nierdzewnej niemieckiej firmy Carl Schmidt Sohn
zostały zaprojektowane tak, aby zapewnić wysoką wydajność cięcia i
najlepszą funkcjonalność. To bezkompromisowa ostrość i przepiękny design
oparte na wieloletnim doświadczeniu. Możecie je kupić, jako pojedyncze sztuki lub też w komplecie. Ich ergonomicznie
zaprojektowane uchwyty gwarantują bezpieczny i niezwykle wygodny chwyt.
Noże SHIKOKU Carl Schmidt Sohn to kolekcja noży niezwykle mocnych, stylowych i bardzo skutecznych, dostępnych w przepięknie zaprojektowanym stabilnym drewnianym bloku. To noże o niesamowitym wyglądzie i pięknej prezencji. Idealnie leżą w dłoni. Shikoku to zdecydowanie doskonałe połączenie funkcji i designu nawiązującego do stylu kuchni japońskiej. Zestaw noży Shikoku Carl Schmidt Sohn został wykonany z wysokiej jakości twardej stali nierdzewnej. W połączeniu ze żłobieniami Granton
na jego powierzchni, zapobiegającymi przyklejaniu się do niego
krojonych produktów oraz z niezwykle wygodną, antypoślizgową czarną
rękojeścią wykonaną z materiału syntetycznego, tworzy bardzo sprawne i
mocne narzędzie.
Zestaw noży Shikoku świetnie sprawdzi się przy krojeniu, oczyszczaniu, siekaniu, porcjowaniu, a także szatkowaniu czy zgniataniu.
Znajdziecie w nim:
Co wyróżnia noże Shikoku?
Komplet ten stanowi idealny punkt wyjścia do przygotowania wszystkich potraw. To zdecydowanie obowiązkowy zestaw każdego domorosłego kucharza.
Zestaw noży Shikoku świetnie sprawdzi się przy krojeniu, oczyszczaniu, siekaniu, porcjowaniu, a także szatkowaniu czy zgniataniu.
Znajdziecie w nim:
- nóż do warzyw i owoców, długość 10 cm
- uniwersalny nóż, długość 13 cm
- nóż szefa kuchni, długość 20 cm
- nóż do pieczywa, długość 20 cm
- nóż do mięsa, długość 20 cm
Co wyróżnia noże Shikoku?
- Ostrze wykute z wysokiej jakości stali nierdzewnej 5Cr15Mov (Chrom –Molibden – Wanad), dzięki temu nóż pozostaje ostry przez długi czas, odporny na korozję i jest bardzo wytrzymały
- Żłobienia Granton na powierzchni ostrza zapobiegają przyklejaniu się krojonych produktów do noża
- Ergonomiczna, miękka w dotyku i antypoślizgowa rękojeść zapewniająca większą kontrolę i bezpieczny chwyt bez przedwczesnego zmęczenia
- Wykończenie rękojeści stalą nierdzewną zapewnia doskonałą równowagę noża
- Specjalnie wyprofilowane ostrze chroni palce przed ześlizgnięciem się pod nóż
- Drewniany blok chroni ostrze noży przed stępieniem i uszkodzeniem podczas ich przechowywania
Komplet ten stanowi idealny punkt wyjścia do przygotowania wszystkich potraw. To zdecydowanie obowiązkowy zestaw każdego domorosłego kucharza.
Noże przetestowałam na różnych produktach, wszystko zostało pięknie pokrojone i dopiero teraz zdałam sobie sprawę, jak tępe i nieporęczne noże miałam do tej pory 😀. Tych nowych nikomu za nic już nie oddam.
Więcej produktów tej marki, a także mnóstwo innych kuchennych gadżetów znajdziecie w sklepie - Cookin.pl.
Więcej produktów tej marki, a także mnóstwo innych kuchennych gadżetów znajdziecie w sklepie - Cookin.pl.
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 2 garści jarmużu
- 1 szklanka upieczonej dyni pokorniej w kostkę
- 2 garści kiełków sojowych
- 2 garści groszku cukrowego
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1 mała marchewka pokrojona w słupki
- 2 łyżki wodorostów wakame
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1 łyżka pokrojonego grubego szczypiorku
Dressing:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- sól
- pieprz
- odrobina chili
Wykonanie:
Składniki sosu mieszamy w szklance.
Jarmuż kroimy na mniejsze kawałki. Kiełki, jarmuż i groszek przelewamy wrzątkiem, a następnie przelewamy zimną wodą. Odstawiamy do obcieknięcia. Cebulę roimy w piórka.
W szerokiej misce układamy po kolei jarmuż, marchewkę, groszek, kiełki, wakame i dynię. Posypujemy cebulą, szczypiorem i sezamem, a na koniec polewamy dressingiem.
Sałatkę możemy również podać na ciepło. Należy wtedy przesmażyć wszystkie składniki na patelni na niewielkiej ilości oleju, a na koniec dodać dressing i dokładnie wymieszać.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz