11/17/2019

Czekoladowo-rozmarynowa panna cotta z malinami

czekoladowy-deser-z-malinami


Czekolada jest dobra na wszystko, też tak uważacie? Zawsze poprawi nastrój i doda pozytywnej energii, no i oczywiście przepysznie smakuje.
Dziś na blogu czekoladowo-rozmarynowa panna cotta z malinami, czyli deser, który ma swój rodowód we Włoszech. Przypomina nieco naszą rodzimą galaretkę, z taką różnicą że panna cotta jest przygotowana na bazie śmietanki. Tym razem deser zrobiłam w dwóch smakach: czekoladowym i śmietankowym z aromatem rozmarynu. To zioło idealnie się komponuje  ze smakiem czekolady. Deser wieńczą czerwone malinki, które możecie też zastąpić Waszymi ulubionymi owocami.

brazowo-bialy-deser-w-sloiczku


Czekoladowo-rozmarynowa panna cotta z malinami
Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania
Składniki
Masa czekoladowa:

  • 150 ml  mleka
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki żelatyny
Masa rozmarynowa:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka cukru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

  • maliny
  • czekoladowy batonik a la kinder bueno



Wykonanie:
Masa czekoladowa
Do małego garnuszka o grubym dnie wlewamy śmietankę, mleko, kakao i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy aż się całkowicie rozpuści, wtedy dodajemy żelatynę. Odstawiamy na 5 minut, po czym dokładnie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Masę przelewamy do słoiczków i aby uzyskać efekt, jak na zdjęciu ustawiamy ukosem na foremce np. do muffinki. Gdy masa będzie zimna wkładamy do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.
Masa rozmarynowa
Do małego garnuszka o grubym dnie wlewamy śmietankę, mleko, dodajemy cukier i gałązki rozmarynu. Na małym ogniu doprowadzamy śmietankę do wrzenia, wyłączamy ogień i odstawiamy na 1 godzinę, żeby śmietanka przeszła rozmarynowym smakiem.
Po tym czasie do śmietanki dodajemy żelatynę, delikatnie podgrzewamy, do momentu aż żelatyna się rozpuści. Nie wolno doprowadzić do wrzenia! Wyjmujemy gałązki rozmarynu, odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna, przelewamy ją do słoiczków z masą czekoladową. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia do lodówki. 
Przed podaniem pannę cottę przybieramy malinami, listkami rozmarynu i kawałkami batonika.




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz