1/02/2020

Sałatka z wakame i ogórkiem

pokrojone-warzywa-w-paski

Jak zawsze po świątecznych i sylwestrowych szaleństwach wraz z nastaniem Nowego Roku postanawiamy nieco odchudzić naszą dietę. Na blogu pojawi się w związku z tym kilka lżejszych przepisów, dziś właśnie mam dla Was jeden z nich. Sałatka z wakame i ogórkiem jest pyszna i zdrowa. Robi się ją bardzo szybko i może być osobnym daniem lub dodatkiem do lunchu czy obiadu w orientalnych klimatach.
Zostawiam Wam przepis i parę słów o tych zdrowych wodorostach, a ja robię sobie mały detoks, czyli na dwa najbliższe tygodnie przechodzę na dietę Dąbrowskiej. Tutaj poczytacie o szczegółach →  Warzywno-owocowa dieta dr Dąbrowskiej.


Glony wakame - co to jest?

Wakame to popularny i chętnie spożywany składnik kuchni azjatyckiej.
Glony wakame to odmiana wodorostów należąca do grupy brunatnic. Rosną w  wodzie na głębokości około 6 metrów. To cenne źródło wielu witamin (A, C, E, K)  składników mineralnych (wapń, żelazo, jod, magnez, mangan i kwas foliowy). 
Charakteryzują się lekko słodkawym smakiem. Są bardzo popularne  w Japonii, a od niedawna  pojawiają się także na naszych stołach. Wakame są małokaloryczne (45 kcal w 100 g),  a także posiadają niska zawartość węglowodanów i tłuszczów, przez co są pomocne przy odchudzaniu. Istotną role odgrywa tu też fukoksantyna. To brązowy barwnik, który hamuje akumulację tłuszczów w komórkach i stymuluje ich utlenianie.
Wodorosty można kupić w formie suszonej lub w solance. Ta druga forma jest zdecydowanie wygodniejsza, ponieważ wystarczy tylko odcedzić płyn i glony są gotowe do jedzenia. Natomiast suszone wodorosty trzeba najpierw namoczyć w zimniej wodzie. Warto pamiętać, że glony bardzo mocno zwiększają swoją objętość, nawet 10-krotnie.
Wakame będą idealnym składnikiem różnego rodzaju sałatek, dań z makaronem sojowym lub ryżowym czy też zup.




Sałatka z wakame i ogórkiem
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:

  • 1,5 szklanki glonów wakame z solanki
  • 1,5 łyżeczki prażonego sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 zielony ogórek
  • 1 marchewka 



Wykonanie:
Wakame odcedzamy z solanki, kroimy je w cienkie paski. Ogórek kroimy w paseczki, a marchewkę we wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. W szklance mieszamy wszystkie płynne składniki i cukier. Warzywa, glony i sezam wrzucamy do miski, dodajemy sos i wszystko dokładnie mieszamy.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz