12/20/2019

Kokosowe ciasteczka z czekoladą

okragle-ciastka-z-czekolada

Upiekłam takie pyszne ciacha i postanowiłam się z Wami podzielić tym przepisem jeszcze przed świętami, choć obiecywałam sobie, że już nic na bloga nie będą wrzucać 😀. Może ktoś z Was jeszcze skorzysta, bo są tak pyszne, że szkoda gadać 😉. Tak więc bez zbędnych wstępów: czytajcie, zapisujecie i bierzecie się za pieczenie.

Na blogu znajdziecie także inne inspiracje na ciasteczka:






Kokosowe ciasteczka z czekoladą
Czas przygotowania:
Składniki:
  • 60 g brązowego cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g drobnych płatków owsianych
  • 38 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Krem:
  • 100g czekolady mlecznej
  •  2 łyżki mleka
  • 2o g masła



Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajko i miksujemy do całkowitego połączenia się składników.
W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Wsypujemy je do masy maślanej, miksujemy, a następnie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę i owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie ciasto wałkujemy partiami na blacie posypanym mąką. Powinno ono mieć grubość ok. 3 mm. Przy pomocy foremki wykrawamy parzystą ilość kółek. Następnie w połowie kółek  przy pomocy mniejszego foremki wycinamy kółka, które nam stworzą wierzchnią część ciastka. Wszystkie kółka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Ciasteczka powinny się delikatnie zezłocić. Po upieczeniu studzimy je na kratce.
Składniki polewy umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy w kąpieli wodnej dokładnie mieszając. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy polewa zacznie gęstnieć smarujemy nią pełne kółka i przykrywamy tymi wyciętymi.




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz