12/12/2015

Ciasteczka imbirowe golden gingerbread


Dziś zapraszam na super proste ciasteczka imbirowe z nutką korzennych przypraw. Do wykrawania ciasteczek użyłam prostokątnych  herbatnikowych foremek, ale jeśli wytniecie je przy pomocy foremek  w kształcie gwiazdki, aniołka czy mikołaja wyjdą Wam piękne pierniczki.
Inspiracja Tater z  forum kulinarnego Cincin.



Ciasteczka imbirowe golden gingerbread
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki:
  • 350 g mąki pszennej typ 500
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamony
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 130 g masła
  • 110 g drobnego cukru
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 2 żółtka
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z przyprawami, solą i sodą. Masło kroimy w kosteczkę i łączymy je z mąką. Możemy to zrobić w malakserze lub ręcznie. Następnie dodajemy żółtka, cukier i syrop. Zagniatamy zwarte ciasto, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki.
Następnie odkrawamy po kawałku ciasta, wałkujemy na omączonym blacie na w miarę cienkie placki i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.



Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Imbirowe mmm :)
    Muszą być smakowite !
    Ciekawa jestem jak smakują i wyglądają po upieczeniu :) bo rozumnie ,że są to zdjęcia przed pieczeniem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to są zdjęcia przed upieczeniem. Niestety w ferworze przygotowywania innych pierniczków, nie zrobiłam zdjęć ciasteczek po upieczeniu :D. Zapewniam, że smakują bosko i są nieco jaśniejsze niż surowe.

      Usuń