12/05/2019

Pyszne pierniczki last minut z lukrem


Dziecinnie proste, bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, takie właśnie są te pyszne pierniczki last minut z lukrem. To idealny przepis dla spóźnialskich, zapracowanych i dla tych, którzy w ostatniej chwili przypomną sobie, że przecież trzeba upiec pierniczki na święta. Ciasto nie wymaga leżakowania ani dojrzewania, można je zrobić dosłownie w ostatniej chwili. Bez wałkowania, bez wykrawania, w parę minut nasz dom będzie pięknie pachniał świętami. Potem wystarczy je tylko polukrować i gotowe.
Pięknych świąt Kochani 💖.

brazowe-ciastka-z-bialym-lukrem



Pyszne pierniczki last minut z lukrem
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania

Składniki:
  • 250 g miodu
  • 1,5 łyżki masła 
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao 
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej 
  • szczypta soli

Lukier:





Wykonanie:
W małym garnuszku podgrzewamy miód i masło. Gdy masło się rozpuści, masę odstawiamy do ostudzenia. Gdy będzie letnia dodajemy do niej kakao, przyprawę, cukier i jajka. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą wraz z sodą i solą mąkę. Zagniatamy, aż do uzyskania gładkiej masy.  Z ciasta formujemy kulę, owijamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na 30- 60 minut.
Po tym czasie z ciasta odrywamy kawałki o wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulki (gdyby ciasto kleiło się do rąk, podsypujemy mąką) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajmy o zachowaniu odstępów.
Pierniczki pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, bez termoobiegu. Powinny się leciutko zezłocić, ale pozostać miękkie. Pierniczki studzimy na kratce.
Gdy pierniczki całkowicie wystygną, szykujemy lukier. W szklance mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny. Lukier powinien być gęsty, jeśli będzie za rzadki dodajemy nieco więcej cukru. Gotowym lukrem polewamy ciasteczka.



 



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz