12/09/2019

Makaron penne z pesto i cukinią

kolorowy-makaron-z-warzywami-na-talerzu

Makaron to zawsze idealna opcja na szybki obiad, a jeśli jeszcze mamy do niego pyszne pesto, jakieś warzywko to powstanie nam smakowite danie, nie tylko dla wegetarian. W lodówce miałam cukinię, pocięłam ja w cienkie plasterki przy pomocy obieraczki do warzyw, do tego czerwone pesto, dobra oliwa  z oliwek i parmezan. Żyć nie umierać!
Makaron penne z pesto i cukinią jest bardzo prosty do przygotowania, zajmie Wam dosłownie kilkanaście minut. Oczywiście możecie tutaj też użyć Waszego ulubionego makaronu. Każdy sprawdzi się wspaniale.
W moim daniu wykorzystałam czerwone pesto marki Provitus. To znana polska firma, która od 1988 roku produkuje pyszne przetwory warzywne i gotowe dania. W swoim asortymencie posiada między innymi kiszoną kapustę, marynowane grzyby, ogórki, chrzany, marynaty i pesto. Ich produkty znajdziecie na półkach wiodących sieci handlowych w całej Polsce.




Makaron penne z pesto i cukinią
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
  • 1/2 opakowania makaronu penne
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki czerwonego pesto Provitus
  • 1 cukinia
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól
  • pieprz 
  • świeże zioła
  • świeżo starty parmezan


Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Przesmażamy na rozgrzanej oliwie. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w  cienkie wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Wrzucamy na patelnię, solimy, pieprzymy, mieszamy i smażymy przez 2-3 minuty, aż cukinia delikatnie zmięknie.
W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z opisem producenta. Przy odcedzaniu zostawiamy 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu, które wymieszamy z pesto i ugotowanym makaronem.
Następnie mieszamy makaron z warzywami, posypujemy ziołami i serem, skrapiamy oliwą i od razu podajemy.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz