12/04/2019

Miękkie pierniczki według Anny Starmach

brazowe-ciasteczka-na-bialym-stole

I oto mamy grudzień! To jest ten czas, kiedy w naszych kuchniach dużo się dzieje. Planujemy świąteczne potrawy, myślimy o naszym menu i o tym czym poczęstujemy naszych bliskich. Dlatego dziś przychodzę do Was z pysznym pomysłem na korzenne pierniczki. Gościły już u mnie w zeszłym roku i w tym będzie powtórka. Autorką przepisu jest Ania Starmach. Ciasto nie wymaga dojrzewania. Pierniczki są mięciutkie, pięknie rosną i cudownie pachną korzennymi przyprawami.

Na blogu znajdziecie także inne inspiracje na ciasteczka:




Miękkie pierniczki wg Anny Starmach
Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania
Składniki:
  • 500 mąki pszennej
  • 300 g miodu
  • 1 jajko
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  •  1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g przyprawy do piernika




Wykonanie:
Wszystkie sypkie składniki dokładnie mieszamy w sporej misce. Miód delikatnie podgrzewamy, przelewamy go do miski z sypkimi produktami. Następnie dodajemy miękkie masło i jajko. Wszystko dokładnie zagniatamy przy użyciu miksera. Ciasto formujemy w kulę,  owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy, przekładamy na posypany mąką blat i wałkujemy na placki o grubości ok.  5 mm. Przy pomocy foremki wykrawamy pierniczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Upieczone pierniczki studzimy i przechowujemy w blaszanej puszce lub szklanym słoju.


 


Print Friendly and PDF

2 komentarze: