12/17/2016

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

kruche-polukrowane-ciastka-na-srebrej-tacy-z-choinka

Nieuchronnie święta Bożego Narodzenia coraz bliżej ! Wiadomo, w kuchni zacznie się lada moment szał kulinarnych przygotowań. Pracę możemy sobie usprawnić przygotowując część potraw wcześniej. Dlatego też teraz jest bardzo dobry moment, aby upiec różnego rodzaju ciasteczka. Przyozdobić je możemy oczywiście później, tuż przed świętami.



Świąteczne ciasteczka cynamonowe
Czas przygotowania:
Składniki
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej 450
  • szczypta soli
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 70 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
Do ozdoby:
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • kolorowe pisaki z lukrem

Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce robota i zagniatamy ciasto przy użyciu plastikowego mieszadła. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na placek o grubości 5 mm, podsypując mąką, aby się nie kleiło. Foremką wykrawamy ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, aż się ładnie przyrumienią.
Gdy ciasteczka wystygną  rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i maczamy w niej ciasteczka. Układamy na kratce i czekamy, aż czekolada zastygnie, wtedy malujemy wzorki cukrowym lukrem.



zBLOGowani.pl

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz