Łazanki z kapustą i grzybami
Łazanki z kapustą i grzybami |
Łazanki z kapustą i grzybami, to danie bez którego nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji. Towarzyszy mi od zawsze, i od kiedy pamiętam znajdowała się na naszym stole wśród innych dwunastu tradycyjnych dań na Wigilię. Była dla mnie cudowną alternatywą dla różnego rodzaju śledzi, których jako dziecko nie lubiłam.
Samą kapustę z grzybami można przygotować parę dni wcześniej i zostawić w chłodnym miejscu lub po prostu zamrozić. Łazanki z kapustą i grzybami będą też pysznie smakować w duecie z wigilijną zupą grzybową.
Łazanki z kapustą i grzybami
Czas przygotowania: 60 minut + czas moczeniaSkładniki:
- 500 g domowej kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 200 g pieczarek
- 1 szklanka suszonych grzybów
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- mielony kminek
- mielone ziele angielskie
- mielony listek laurowy
- 1 opakowanie łazanek
Wykonanie
- Grzyby wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą, tak aby były przykryte.
- Odstawiamy na no lub minimum na 5 godzin.
- Rano grzyby doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na mniejszym ogniu przez 20 minut. Grzyby odcedzamy, zachowując wywar.
- Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni.
- Dorzucamy pokrojone w grubą kostkę pieczarki.
- Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy z grubsza posiekane grzyby i kapustę.
- Wszystko mieszamy, przyprawiamy, wlewamy wywar grzybowy i dusimy przez 20 minut.
- Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta.
- Po odcedzeniu gorący makaron łączymy z kapustą i od razu podajemy.
Święta bez łazanków, łazanek? No właśnie... Chyba co rejon, to inaczej....?
OdpowiedzUsuń:D, no właśnie... u mnie zawsze bez łazanek :).
Usuń