11/30/2014

Przyprawa do piernika II


W zeszłym roku na blogu pojawił się już  wpis na temat domowej przyprawy do piernika. Dziś wypróbowałam kolejną wersję, tym razem z dodatkiem kakao i kardamonu.
Zawsze zachęcam do samodzielnego jej przygotowania,  zajmie to nam dosłownie chwilę,  a przyprawa nie będzie zawierała niepotrzebnych wypełniaczy, bo jak się wczytacie w skład tych gotowych, sklepowych przypraw, to zobaczycie, że w składnikach na pierwszym miejscu króluje mąka pszenna.



Przyprawa do piernika II

Czas przygotowania: 10 minut
Proporcje na pierniczki z 1,5 kg mąki

Składniki:
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego



Wykonanie:
Wszystkie przyprawy wsypujemy do miseczki i dokładnie mieszamy.
Przechowujemy z czystym, suchym i szczelnie zamkniętym słoiczku.



Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. idealna do świątecznych wypieków! :) zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń