4/09/2019

Przyprawa do sernika

cukier-skorki-cytrusow

Czy robicie czasami domowe przyprawy? Ja uwielbiam je robić, na blogu mam już całkiem pokaźną listę, począwszy od przyprawy do piernika, poprzez vegetę, a na esencjach do ciast kończąc. Sprawia mi to ogromną frajdę, a poza tym dokładnie wiem co się w tych przyprawach znajduje. Nie ma w nich sztucznych aromatów ani barwników, czy też innych zbędnych wypełniaczy w postaci mąki na przykład. A poza tym mogę je przygotować zgodnie z naszymi domowymi smakami, jakiegoś składnika dodać mniej, innego więcej. A Wy jak do tego podchodzicie? Uważacie, że to strata czasu? Czy też coś tak jak ja mieszacie w słoiczkach? Podzielicie się ze mną Waszymi przyprawowymi inspiracjami?
Dziś w mojej kuchni pachnie cytrusami, wanilią i kardamonem, a to oznacza, że robi się przyprawa do sernika. Użyjcie do ciasta około jednej lub półtorej łyżeczki gotowej przyprawy. Przyprawa ta będzie też idealnie nadawała się do ciasta drożdżowego.
A ponieważ wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, podczas której na naszym stole królują serniki, mam nadzieję, ze ten przepis okaże się Wam przydatny 😍.


Przyprawa do sernika
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:

  • 1 duża pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 3/4 szklanki domowego cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu



Wykonanie:
Pamiętajmy, aby przez starciem skórki z cytrusów bardzo dokładnie wyszorować i wyparzyć owoce. Przy pomocy drobnej tarki ścieramy skórkę z cytrusów bezpośrednio na papier do pieczenia, dodajemy cukier i przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.
Papier umieszczamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 40 stopni Celsjusza i suszymy przyprawę przez 60 minut.
Przyprawę przesypujemy do suchego i czystego słoiczka i dokładnie zamykamy.





Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz