9/27/2015

Domowa przyprawa grzybowa



Jeśli lubicie grzyby, to koniecznie musicie zrobić tę pyszną przyprawę. Pachnie bosko ! Teraz akurat sezon na grzyby mamy w pełni. Wybierzmy się do lasu na spacer, czyli przyjemne  z pożytecznym. Jeśli sami nie zbieramy, to możemy kupić grzyby na targu. Do mojej przyprawy wykorzystałam kanie, ale można do niej dodać każdy inny gatunek grzybów. Domowa przyprawa grzybowa pięknie pachnie i oczywiście nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów. Będzie idealna do barszczu, do krupniku, do duszonych mięs, wszędzie tam, gdzie się przyda odrobina grzybowego aromatu.

Na blogu znajdziecie również inne pyszne domowe przyprawy:
Domowa przyprawa grzybowa
Czas przygotowania: 3 godziny na suszenie grzybów + 10 minut 
Proporcje na ok 1 szklanki przyprawy
Składniki:
  • 2 kapelusze kani
  • 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
  • 3 listki laurowe
  • 1/2 ziarenek ziela angielskiego

Wykonanie:
Kanie kroimy w paski, układamy na suszarce do warzyw i suszymy przez 3 godziny. Grzyby możemy też wysuszyć w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Suche grzyby przekładamy do blendera, dodajemy przyprawy i mielimy bardzo drobno.
Przyprawę przesypujemy do czystego suchego słoiczka i dokładnie zakręcamy.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz