12/20/2016

Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe

korzenne-ciasteczka-w-ksztlakcie-dzwoneczow-na-srebrnej-tacy-widok-z-gory

Sławne pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe zawitały w końcu i do mnie ! Do tej pory zachwycałam się tylko tymi kupionymi w pewnym szwedzkim sklepie 😎. Niestety od dziś stracili klienta, sam będę je sobie piekła. Co tam dużo gadać, są boskie, zróbcie je sobie na święta ! Ja delikatnie je przyozdobiłam, ale równie pyszne są same.


Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe
Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania
Składniki:
  • 150 g syropu klonowego
  • 110 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 375 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli

Wykonanie:
W małym garnuszku podgrzewamy syrop klonowy, cukier i masło, do momentu aż składniki się rozpuszczą. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski wsypujemy  mąkę przesianą wraz z przyprawami. Wbijamy jajko i dodajemy zawartość rondelka. Wszystko razem miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie z ciasta odrywamy kawałki ciasta i cienko wałkujemy na blacie oprószonym mąką. Z ciasta wykrawamy pierniczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 10 minut, aż ciasteczka się lekko przyrumienią.
Po upieczeniu pierniczki studzimy na kratce. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym naczyniu.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz