4/14/2019

Jajka faszerowane fetą i koncentratem pomidorowym

polowki-jajek-z-czerwonym-nadzieniem

Od zawsze intryguje mnie pytanie: co było pierwsze jajko czy kura? Was pewnie też, ale myślę, że nie znalazł się jeszcze taki mądry, który by na nie odpowiedział i zadowolił wszystkich swoja odpowiedzią. Ale w sumie dziś nie oto nam tak naprawdę chodzi. Dziś skupmy się nadchodzącym świętach i na pysznych wiejskich jaja,  które są niezbędnym elementem na każdym wielkanocnym stole.



Jajko od lat nieodzownie łączy się z Wielkanocą i jest wpisane w tradycję tych świąt. Symbolizuje ono początek, wstęp do życia i odrodzenie. Kurczak wykluwający się z jajka to dla chrześcijan znak triumfu życia, znak Chrystusowego i ludzkiego zmartwychwstania. W czasie świąt jajko towarzyszy nam głownie w dwóch postaciach: jako przepiękne i kolorowe pisanki, a także jako element tradycyjnego wielkanocnego menu.
Pisanki możemy zrobić sami w domu barwiąc je na różne kolory, wykorzystując przy tym naturalne produkty. Jak uzyskać poszczególne kolory ? Cały wpis o tym jak naturalnie barwić jaka znajdziecie klikając tutaj.


    Oczywiście tradycja wielkanocna nakazuje nam jeść jajka ugotowane na twardo. Najbardziej klasyczny sposób ich podania to po prostu odrobina majonezu położona na przekrojonym jajku i gotowe. Dużą popularności na świątecznych stołach cieszą się też jajka faszerowane. Ilość sposobów na przygotowanie farszu do nich jest nieskończona, podpowiadam Wam te –według mnie – najsmaczniejsze. Zawsze bazą będzie żółtko i nieco majonezu, następnie możemy dodać ryby (łososia, makrelę, tuńczyka i krewetki), domowe wędliny, żółty ser, serek śmietankowy, biały ser, koncentrat pomidorowy, świeży lub mrożony szpinak, pieczarki, chrzan, musztardę. Tak naprawdę ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Wszystkie składniki pasty trzeba tylko zblendować lub utrzeć, przyprawić i można już faszerować ugotowane wcześniej jajka.

    Na blogu znajdziecie całe mnóstwo inspiracji:



    Jajka faszerowane fetą i koncentratem pomidorowym
    Czas przygotowania: 15 minut
    Składniki:

    • 5 jaj ugotowanych na twardo
    • 50 g sera feta
    • 1 łyżka majonezy
    • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
    • sól
    • pieprz
    • listki rukoli
    • koperek do posypania

    Wykonanie:
    Jajka delikatnie kroimy na pół, wyjmujemy żółtka. Do blendera wkładamy pokruszony ser feta, majonez, koncentrat i przyprawy. Wszystko dokładnie blendujemy na gładką masę. 
    Połówki jajek faszerujemy masą i układamy na listkach rukoli. Posypujemy koperkiem.





    Print Friendly and PDF

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz