3/19/2018

Jajka wielkanocne barwione naturalnie

kolorowane-jajka

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Wszyscy kochamy ten czas, kiedy okres zimowy mamy już za sobą i z ogromną niecierpliwością czekamy na upragnioną wiosnę i zieleń za naszymi oknami.
Z reguły przygotowania do świąt zaczynamy od obmyślania naszego menu na wielkanocny stół, a oczywiście niezbędnym elementem jego wystroju są jajka. Dziś zapraszam Was na wpis, w którym podpowiem Wam jak w prosty sposób wykorzystać naturalne produkty do przygotowania pięknych kolorowanych jaj.


Jajka wielkanocne barwione naturalnie

Z reguły, idąc na łatwiznę, kupujemy w sklepie piękne i kolorowe barwniki i w dosłownie pięć minut nasze jajka są gotowe. Natomiast ja dziś chciałam Was namówić na trochę inny sposób, nie tak barwny i kolorowy, jak w przypadku sztucznych barwników, ale według mnie naturalnie barwione jajka pięknie się prezentują na stole i w dekoracjach wielkanocnych.
Przede wszystkim kupujmy jajka dobrej jakości, z wolnego wybiegu lub ekologiczne. Pamiętajmy, żeby do barwienia wybierać jajka białe, te najlepiej  przyjmą kolor barwnika. Warto też wiedzieć, że nie wszystkie jajka będą się barwić jednolicie, na niektórych mogą się pojawić plamki lub kropki, ale według mnie to tylko nada im uroku.
Generalnie zasada barwienia jaj jest zawsze taka sama. Najpierw przygotowujemy wywar, czyli gotujemy 2 szklanki wody z dodatkiem wybranego przez nas naturalnego barwnika. Do gotowego wywaru, dla utrwalenia koloru dodajemy około 2 łyżeczek octu i łyżeczkę soli. Ilość wody i łupin jest uzależniona od tego ile jaj chcemy barwić i jak intensywny kolor uzyskać. Intensywność koloru zależy też od czasu - im dłużej moczymy jajka, tym barwa będzie mocniejsza.
Do naturalnego barwnika możemy zarówno włożyć surowe jak i ugotowane jajka. W pierwszym przypadku jajka powinny być w temperaturze pokojowej, inaczej skorupki pękają.  W tym drugim przypadku już ich nie gotujmy, tylko wkładamy do gorącego wywaru. Moczymy je przez kilka - kilkanaście godzin. Ja w trakcie moczenia zawsze sprawdzam ich odcień. Gdy jajka osiągną oczekiwany przez nas kolor, wycieramy je do sucha,  a następnie delikatnie smarujemy olejem, żeby ładnie błyszczały.


Jak uzyskać poszczególne kolory ? Oto krótka ściągawka.

  • kolor brązowy - łupiny z cebuli, mocna czarna herbata
  • kolor niebieski - poszatkowana czerwona kapusta
  • kolor żółty - kurkuma
  • kolor pomarańczowy - dynia, marchew
  • kolor fioletowy - jagody
  • kolor różowy - sok z buraków (można też użyć koncentratu)
  • kolor czerwony - łupiny z czerwonej cebuli
  • kolor zielony - zmiksowany szpinak lub sok ze szpinaku



Print Friendly and PDF

2 komentarze: